Sedan vi flyttade till hus för ett år sedan har Dacke gjort sitt bästa för att tala om för omvärlden att han bor här och äger vår tomt. Han äger också gatan utanför tomten om nu inte någon har fattat det.

Runt tomten har vi en stor granhäck och innanför den har vi satt upp ett staket. På framsidan av huset går det alltså en liten gata där många av våra grannar passerar med barn och hundar varje dag. Detta kan Dacke se inifrån huset, genom häcken.

Är Dacke utomhus sätter han i väg i full fart och springer frustande längs med staketet. Föreställ hur kul det känns att gå på utsidan av den där häcken en mörk kväll och höra ett frustande odjur i mörkret innanför häcken…

Det finns tre anledningar till att träna bort det här beteendet:

1. Jag vill inte skrämma slag på mina grannar och på köpet bli impopulär i grannskapet.
2. Det sliter otroligt på Dackes kropp att ouppvärmd rivstarta, tvärnita vid staketet, ta sats igen och springa i full fart längs det för att tvärnita i nästa hörn.
3. Jag själv hoppar högt när han plötsligt sätter igång att vrålskälla från att ha legat avslappnat i soffan.

Hela vintern har jag därför laddat för att lära honom skvallra på de som går förbi. Nu har jag börjat den träningen. Här kommer lite film.

Det här arbetssättet kan man läsa om i boken Släpp kontrollen lös av Leslie McDevitt (engelsk titel ”Control unleashed”). Ibland kan man höra om den här typen av arbetssätt att det är en del av ”Control unleashed”-tänket. Leslies hemsida hittar du här.

Min kollega Elsa driver även Canis Hundskola Småland och hon kommer ha kurs i avslappning och uppmärksamhet i Växjö i september som grundar sig på metoderna i boken. Här kan du läsa mer om och anmäla dig till den!

Jag kommer rapportera mer om hur det går med Dacke (och Totte förstås) och det här arbetet när vi kommit en lite längre bit på vägen. Mitt förra inlägg var för övrigt en variant på samma tema, läs: Inlärning av leken ”Gå och nosa och kom tillbaks”.