Välkommen till Klickersmart – min blogg. Här skriver jag om träningen av mina hundar. Eftersom jag tycker det är så himla kul att skriva. Och träna hund. Och klura kring hundträning. :)

Jag heter Lena och jag har tre hundar på jorden: Totte (Mångsysslarens Elegante Elliot) född 2009, Tassla (Miklaus Onpa Helmi) född 2012 och Quling (Hunterfull Quling) född 2016. Alla tre är av rasen engelsk cocker spaniel, fast Totte är en ”show cocker” och Tassa och Quling är jaktcockrar.

Dessutom har jag i hjärtat och i himlen rottweilern Svartepetters Dacke-Dunderklump, som blev nästan 11 år innan han somnade in i december 2011.

Jag har omgett mig med och tränat djur i hela mitt liv, främst hästar, men gick över till hundar för femton år sedan. Hundarna är mitt liv men jag har även ett liv utan dem så ibland går jag på gatorna som en vanlig kvinna. ;) Jag är journalist i grunden och har skrivit och fotograferat i hela mitt liv. Jag är en notorisk utvecklingsnörd. När jag inte jobbar med hund i Klickerförlaget arbetar jag som utvecklingsledare i Västra Götalandsregionen. För mig är resan mot målet själva grejen. Så fort jag uppnått ett mål så blir jag uttråkad. Fast först firar jag och är superglad, jag är jättebra på att fira och älskar champagne. :)

Jag utbildade mig till instruktör på Canis hundskola 2007 och är rätt bra på det här med klickerträning. Jag önskar att jag kunde det jag kan idag om träning och inlärning, när jag höll på med hästarna. Jag är en rätt avspänd klickertränare tror jag. Och med det menar jag att jag är inte är så regelstyrd i min träning. Jag brukar säga att det mer handlar om ett tänk – klickertänket – och det är mer ett sätt att leva. Jag fokusera på det som är bra, på att belöna hunden för rätt beteende och se till att den inte får träna på att göra fel saker. Jag använder inte medvetet straff i min träning.

Jag är så glad att jag hittade den här träningsformen för fjorton år sedan. Den ger utrymme för experimenterande och testande, vilket jag tycker är något av det roligaste med hundträningen, och det finns så mycket glädje och kraft i att träna med fokus på det positiva. Jag blir på gott humör och det blir mina vovvar också, helt enkelt!

Eftersom jag gillar att sätta mål – och nå dem – tävlar jag gärna med mina hundar. Jag är också en tävlingsmänniska och gillar att vinna. :) Nuförtiden så tävlar jag dock mest mot mig själv. Så fort jag börjar tänka att jag ska tävla mot någon annan eller till exempel nå en viss plats på en tävling eller vissa poäng så går det käpprätt åt skogen. Om jag däremot fokuserar på att sköta mina uppgifter som förare – så att min hund kan göra det jag vill att hon ska göra – då kommer resultaten.

Med Tassla tävlar jag i elitklass i lydnaden. Mitt mål med Tassla är att hon ska bli lydnadschampion och jaktchampion. Det är höga mål och de gör mig lite svettig ibland. ;) Som tur är är jag envis. Får vi bara vara friska så är det nog möjligt. Detta med att vara frisk är ju inte på något vis självklart, varken för människa eller hund. Totte har rätt svår allergi och en kronisk (ej aktiv nu) inflammation i sin tarm. Med Totte har jag tränat lydnad, spår, specialsök, jakt och sporadiskt även agility (urkul men hur fasen ska tiden räcka till?!?). Nu är fokus på att han ska må bra och att vi kan göra kul saker ihop och så har han blivit sin husses hund och hänger mycket med honom i vardagen. Quling ska bli en jakthund och starta på prov, givetvis med de bästa resultat som går att få. ;)

Tassla är smart, fokuserad, snabb, fruktansvärt lättlärd, byter mellan hög och låg aktivitet på ett kick, leker fantastiskt fint, är uthållig, har en otrolig näsa och låter sig inte påverkas av störningar. Hon är som en fullblodshäst, med ett lite hetsigt humör och lite för mycket resursförsvar. Jag älskar den hunden högt!

Tassla har fått mig att bli helt frälst på jakten. Hon är förig och har en fin viltfinnarförmåga, är en suverän markör och apportör. Hon har inte det värsta trycket i sitt sökarbete men det är jag ärligt talat lite nöjd med för jag hinner knappt med henne ändå … ;) Tassla har startat på Nybörjarprov B och på ett workingtest. Vi blev provbästa på Nybörjarprovet och vann working testet. 2015 var första året hon gick på vilt. Vi gick på jakt och startade två öppenklasser – där hunden stöter vilt och det skjuts och apporteras – och åkte ut båda gångerna. :) Det är en stor utmaning att få till den här träningen bra eftersom du behöver träna på levande vilt. Och det har jag tyvärr inte på min bakgård. Jag ägnade 2015 åt att köra runt halva Sverige för att hitta möjligheter till träning. Skitjobbigt och skitkul och det gav mersmak. Under 2016 tog jag jägarexamen och tänkte verkligen satsa på jakten. Tyvärr ville livet annat och det blev ett av mina värsta år i mitt liv, en nära anhörig dog och jag drabbades av förluster och elände på flera plan. Jag fick dock gått på några jakter med Tassa som utvecklats till en fin jakthund.

En bra sak under 2016 var dock att Quling flyttade in till mig. Han är tänkt att bli min jakthund men det blir nog annan träning med honom också, eftersom jag inte kan låta bli och eftersom jag tror att han verkligen behöver varierad träning. Han är en väldigt fin liten hund, omogen, rolig, mysig och en fullständig jaktgalning.

Något av det roligaste jag har gjort, som jag är mest stolt över i mitt hundliv och som jag tror är svårslaget, är att jag utbildade rottweilern Dacke till barnsökhund. Det gjorde jag under specialsöksutbildningen på Hundcampus. Han kunde skilja på barndoft och vuxendoft och alltså söka efter ett barn samtidigt som 100-tals vuxna gick skallgång i samma område. Det var en obeskrivligt rolig träning!

Lite av den glädjen i träningen har jag nu hittat i jaktträningen. Det handlar mycket om att ”gå med” min hund, att förädla något som den redan är väldigt bra på – och genetiskt programmerad för – och det är spännande och utmanande. Jakten är helt enkelt fantastiskt rolig, svår och utmanande! Tillsammans med min vän och kollega Elsa Blomster har jag skrivit en bok om grunderna i jaktapporteringen – med klickertänk. Boken heter Apportering till vardag och fest och ATVOF är också en blogg och en sida där Elsa och jag skriver om och filmar jaktträning med stort fokus på apporteringsarbetet. Boken skrev vi för att Elsa ville ha ett material att sätta i händerna på sina apporteringselever. 2015 gavs översättningen av vår bok ut i England och USA. Den har förstås också en egen hemsida: Retrieving for all occasions.

Jag höll många kurser medan jag drev Canis avdelning Göteborg och Kungsbacka. Våren 2013 lämnade jag Canis och jag ägnar mig nu åt Klickerförlaget som jag äger och driver ihop med Elsa. Klickerförlagets sprider kunskap om positiv hundträning genom böcker, filmer och det skrivna ordet. Våren 2012 gav vi ut Apportering till vardag och fest – förlagets första bok – som snart sålts i  4 000 exemplar. Våren 2014 gav vi ut vår andra bok, skriven av den fenomenala lydnadsstjärnan Maria Brandel: Från valp till stjärna, som jag var redaktör för ihop med Jenny Nyberg. Nu har Klickerförlaget vuxit lavinartat och vi har gett ut flera nya böcker och fler är på G! Det innebär att jag får ägna mig massor åt textarbete igen vilket är så himla kul. Förutom böckerna håller vi en del kurser och jag tar emot privatelever i lydnad och grundträning av jaktapportering. Jag håller också en hel del onlinekurser, de kan du läsa mer om på Klickerförlagets kurssida.

Hundarna tar med mig på nya äventyr hela tiden och jag vet att jag har flera spännande framför mig under 2017. Här på bloggen berättar jag lite om dessa äventyr – med fokus på hur jag lägger upp min träning och hur jag tänker kring träning. Bloggen startade 2009 och jag har genom åren fått mycket återkoppling från bloggläsare som gillar att jag frikostigt delar med mig även av det som INTE går så bra. Jag visar upp missar jag gör, feltänk i träningen och det gör nog att många känner igen sig. För hundträning går knappast på räls, eller hur? Men sedan visar jag också upp det som går bra förstås och det har ju varit himla roligt med er bloggläsare som gläds med mig när det går bra. Det där med delad glädje, ni vet. Det funkar! :)

Om jaktträningen bloggar jag mest på Apportering till vardag och fest.

Gå till Klickersmart-bloggen

Gå till Apportering till vardag och fest-bloggen

 

Lena har en te-stund på trappan tillsammans med Totte
Tassla visar uppskattning
Dacke Den Milda
Mångsysslarens Elegante Elliot, tre veckor.
Tassla, den vackra
Totte, den nyfikne