I somras när jag och Elsa var på jaktläger provade jag att träna lite lydnad med Diesel aka Disco. Discohunden är en hund som är med på allt, lila glad och entusiastisk vad som än presenteras. Hon är en golden kort och gott. :)

Elsa tränade mycket lydnad med Diesel under hennes första levnadsår och blev uppflyttade till klass III med strålande poäng. Men sedan tog jaktträningen över (tiden räcker inte till!) och Diesel som idag är sju år, har inte tränat lydnad på flera år.

När jag skojtränade henne i somras så hade vi så himla kul att Elsa föreslog att jag skulle starta henne i klass III. Vilken bra och rolig idé! Nu är det i och för sig inte så att jag har oceaner av tid precis och Elsa och jag bor på varsin sida om Göteborg men det har öppnat sig några möjligheter till träning nu de närmaste månaderna och eftersom jag behöver lite extra motivation och energi i lydnadsträningen just nu så kändes det här som en rolig grej att göra.

IMG_3880_2

Disco har otroligt många fina lydnadsgrunder. Hon har dessutom en imponerande uthållighet. När det var dags för sista kursen med Siv det här året lät jag cockrarna stanna hemma och tog med Dieselråttan istället.

Jag visste sedan innan att fjärren i princip inte fanns, att vittringen var lite påbörjad men att resten i princip borde gå att leta fram och finslipa. Vi testade att köra igenom hela klass III för att se vad som fanns och vad som saknades. Efter två minuters uppvärmning gjorde vi ett långt fritt följ där hon inte fick en enda belöning förrän efteråt – och vilken imponerande uthållighet! Hon jobbade på glatt och fint hela vägen. Därefter blev det en lång lekpaus. Duktiga Discohunden!

Fotågendet behöver mycket finlir. Hon ångar på utan att vara så uppmärksam på mina temposkiftningar (hennes reaktioner var lite fördröjda) och vi krockade (!) en del i svängarna. Dock var hennes positioner i både långsam- och språngmarsch väldigt fina! Men det behövdes bara två pass under dagen med att gå på och bromsa så fick vi ett mycket bättre fritt följ. Vi måste ju lära oss varandras språk. Hon vet ju inte hur jag förbereder henne på en sväng till exempel. Men hon verkar älska fotgåendet, bara det!

Sättandet under gång behöver lite repetition (hon la sig) och samma där, jag behöver vara tydlig med vad vi ska göra och hjälpa henne lite först.

Rutan är hon superladdad på. När jag viskade ”var är rutan” så kastade hon sig fram i halsbandet. Utmaningen blir att hon ska stå och inte sitta när jag stannar henne. (Det är mycket sitt på avstånd i jakten, så hon kan det väldigt bra). Och så ska jag skicka henne mycket genom rutan för hon har en liten tendens att vända upp för tidigt annars. Men hon gillar rutan, helt klart:

Båda apporteringarna var jättefina. Så klart! Jag ska vara lite obs på att hon inte får in ett tugg i ingången, hon slängde lite med huvudet men tuggade aldrig. Tugg är ju en dödssynd i jakten så jag vet att Elsa tränat massor på det. Det märktes!

Disco tävlade klass II när det ingick inkallning med ställande så det momentet har hon någonstans. Dock behövde jag sms-konsultera Elsa för att höra hur hon lärt in det, för jag fick inte riktigt stopp på henne och hon satte sig dessutom. Leksak bakom gjorde susen, så nu ska vi bara banta bort den och sedan se till att hunden STÅR och inte sitter.

Vittringen var svår. Diesel har ju aldrig letat efter min doft, så jag tror inte hon visste vad hon letade efter. Då blev det plockepinn, inte oväntat, fast hon plockade rätt pinne efter att ha lyft två andra. Vi gjorde senare ett träningspass på en kvart då vi jobbade så här:

Slutligen fjärren. Disco blir ”min” tredje frambensfjärrhund! Hon gjorde några felskiften med låsta bakben som blev låsta framben, alltså har även hon lätt för de rörelserna. Detta blir nog vår största utmaning för så ofta ska vi ju inte ses. Men jag ska ha henne under drygt en vecka i januari och då ska vi träna det som tokar. ;)

Vilket roligt projekt! Målet är ett 1:a pris på tävling i februari (japp, jag sätter ett resultatmål för första gången!) ska bli kul och väldigt lärorikt att se om jag kan träna henne för det. Här lägger jag  ju mig lite på en annan nivå än Tassla. Det ska ju vara bra men det behöver inte vara perfekt (lite oklart dock vad perfekt är, haha). Diesel ska ju inte tävla SM så att hon tex har en galopp som är ganska skuttig och inte så snabb som den kunde vara det struntar jag i. Det kommer bli bra ändå. Hon har en fantastisk attityd och är så bra grundtränad. Det blir fjärren och vittringen som blir de stora utmaningarna. Mina favoritmoment. :)

Discoboll foto Malin Karlsson

Superduperkul! Tack Elsa och Disco!!!