Åh dessa underbara ljusa kvällar som man kan tillbringa utomhus och träna hund på! :o)

Totte har efter tre halsinfektioner och två penicilinkurer på raken fått sina halsmandlar bortopererade. Detta gjordes för två veckor sedan och han verkade helt bra redan ett par dagar efteråt. Så efter månader av trevande träning har jag vågat ta i lite mer nu, träna längre stunder, med mer fart och göra svårare grejer.

Jag har fortfarande fokus på tystnad men jag har övergivit mina kedjor. Dock sätter jag klockan på tre minuter för att påminna mig själv om att ta lite paus. Jag fastnar lätt i att bara fortsätta i all oändlighet annars… och då slutar jag träna bra och då kommer pipen. Det är ett suveränt knep att ställa klockan!

Jag tar också paus vid NÄSTAN varje pip, om jag inte missar pipet det vill säga (detta är fortfarande rätt svårt!) eller om jag kan göra en snabb bedöming av att pipet och konstatera att det var jag som tränade dåligt samt ändra lite på träningen så han klarar av att vara tyst. Jag återkommer med en text om pipträningen.

Här kommer en liten film som visar lite träning av fart in med apporten. Det här med att släppa apporten på klicket tycker Totte verkar vara rätt onödigt. Han har nämligen börjat ÄLSKA sin apportbock så till den milda grad att när jag häromdagen kastade den till Dacke kom Totte farande som en projektil ut ut buren, hann i fatt Dacke och snodde apporten framför ögonen på honom. Med ett morr. :) Sedan vände han faktiskt upp mot mig och kom hela vägen in. Vilket var lite kul eftersom vi inte har kedjat ihop apporteringen än.

Men när vi tränat snabba gripanden av apporten så har jag velat belöna med kamplek. Han griper, jag klickar – då ska han släppa – och så langar jag fram kampleksaken. Men inte tänkte Totte byta ut sin fina apport mot den där gamla leksaken (som han brukar älska att hänga i)! Han släpper inte på klicket på filmen heller, först när han når i fatt sin älsklingsboll så byter han. Vi får jobba vidare på den biten helt enkelt.

Det kommer mer film, på snabba gripanden samt ingångar med apporten. Men här kommer lite fart först: