Nu har jag avslutat den andra antipip-kedjan eller vara tyst-kedjan :) på vår resa mot tystnaden.

Den tog mer än fem dagar i sträck att träna, jag har haft flera vilodagar från träningen främst på grund av att Totte inte känts riktigt okej. Det visade sig också när jag besökte veterinären tidigare i förra veckan att hans halsinfektion hade kommit tillbaka, rätt rejält. Så det blev ett nytt och lite bredare antibiotika den här gången och i lördags kände jag att den friska och glada Totte hade kommit tillbaka. Så då körde vi sista träningspasset med kedja två.

Kedjan har sett ut så här:

Luktdiskriminering
Sitt kvar
Frivilligt sitt från stå
Frivilliga lägganden

Jag har ju bestämt mig för att köra varje kedja i tre minuter, sex pass om dagen i fem dagar. I och med de många vilodagarna så tappade jag räkningen på dagarna (fast att jag bokför allt noga i ett exceldokument) så det blev sex dagar med den här kedjan.

Under dessa dagar har jag haft 31 pip varav 21 kom i momentet sitt kvar. Därefter kom de flesta i momentet sitt från stå.

När det gäller sitt från stå så kom alla pip de första dagarna, innan vi hade beteendet på plats. Totte vill nämligen flytta in bakbenen under kroppen istället för att flytta frambenen, som jag vill att han ska göra. När han väl fattat hur jag ville ha det kom det inga fler pip under det beteendet.

Antal pip var fördelade på följande vis över dagarna:

Dag 1: 9 pip
Dag 2: 10 pip
Dag 3: 5 pip (bröt efter tre pass)
Dag 4: o pip
Dag 5: 4 pip
Dag 6: 3 pip

Den sista dagen kom de tre pipen när vi fick en stökig början på momentet. Vi var utomhus, Dacke var med och störde, någon gick förbi, jag var lite för snabb och otydlig i att momentet skulle börja. Jag gillar att det var då pipen kom, för då handlar det ju om att jag kan rigga miljön med mindre störningar och själv vara lugnare osv.

Jag får många tänkvärda input och kommentarer på min träning och någon sa att hon tyckte det var svårt att veta om hunden gör en kedja av beteende och pip, typ; hålla beteendet en kort stund, pip, bryt, börja om, hålla beteendet en längre stund. De tre sista dagarna kan det ha hänt vid ett av träningstillfällena, men det var troligen inte en kedja eftersom han inte upprepade det. Det är dock intressant att hålla koll på i fortsättningen.

Sista dagen filmade jag lite av träningen. Här kan ni se hur det ser ut när jag bryter vid ett pip i sitt kvar. Den här dagen kunde han sitta 1 min och 10 sekunder vid två tillfällen och 1 minuter och 30 sekunder vid ett annat. Han pep inte vid något av dem.