Tottes urval i vittringsapporten är nu helt klockren. Han har inte valt fel på flera veckor (då det var superstruligt några pass,  läs om det här). Jag har därför tänkt att jag skulle börja utveckla markeringen och lära honom att lyfta den rätta pinnen. Det hade jag tänkt göra genom att bara lägga en pinne gå marken och låta honom ta upp den några gånger och sedan bara lägga in den bland andra odoftande pinnar.

Häromdagen när vi spårade lade jag för första gången en pinne i spåret. Jag har oroat mig en del för att det ska bli svårt att få honom att plocka pinnar eftersom spåret är så otroligt självförstärkande för honom. Han har till och med gått över en skål med godis i spåret (!) dock stannar han för sin middag eftersom den är så himla god.

För några veckor sedan började jag därför låta honom plocka en pinne som vi ”råkade” gå på när vi var utomhus och gav hela middagen som belöning. Det resulterade i att han, när jag bytte bestick till pinnar i luktdiskrimineringen, tog första bästa pinne utan doft. :)

Så jag la ner den värdeladdande övningen ett tag. Men så häromdagen skulle vi lägga spår och jag tänkte att det var dags att prova och se vad som händer.

Först fick han, innan vi gick ut i spåret, ”råka” gå på en pinne. Han lyfte den glatt så då serverade jag halva middagen. Sedan gick vi spåret. Jag hade lagt ut två pinnar men den första gick han en meter bredvid (det blåste stark sidvind). Den andra snubblade han häpet över, vände tillbaka och duttade på den varpå jag tjoande berömde honom, då tog han den och kom med den. Där fick han resten av middagen.

Dagen efter tränade vi luktdiskriminering. Han gick glatt fram till pinnarna, tog den första i munnen och kom med den till mig. Jag tog den utan att säga något och skickade honom på pinnarna igen. Han tog då nästa pinne och kom  med den. Jag tog den och skickade honom ännu en gång. Och nu verkade han minnas vad den här leken gick ut på och slog på näsan, hittade den doftande pinnen OCH LYFTE DEN och kom till mig.

Han släppte den på klicket (som han ska) och fick belöning hos mig. Därefter har han tagit rätt pinne varje gång och han lyfter dem omedelbart, som om han inte gjort något annat förut.

Jag har sagt det förut men säger det igen: För Totte är det SÅ förstärkande att få ta i pinnarna! Det behövdes att jag belönade detta beteende TVÅ gånger med bra belöning för att han skulle föra över det in i luktdiskrimineringen.

Observera att jag belönar honom för att han LYFTER inte för att han LÄMNAR dem hos mig. Jag kommer att flytta klicket så det kommer närmare och närmare mig, det vill säga att han kommer lyfta, gå mot mig och till slut kommer han vara ända framme hos mig när han släpper.

Jag är bara någon meter bort när jag tränar detta men när han fattat grejen med att lyfta och komma mot mig tänkte jag lägga på fart och avstånd. Det gäller att träna en sak i taget.