I fredags var vi och tränade i en inomhuslokal och då fick Totte för första gången bekanta sig med ett hinder. I dag var jag åter och tränade i en (annan) lokal och då fortsatte vi hoppträningen. Jag filmade båda passen och det är fantastiskt roligt att se utvecklingen! (kolla filmen nedan)

Överhuvudtaget är jag väldigt nöjd med den lille cockern i dag. Jag har så himla lätt för höga förväntningar men måste berömma mig själv med att ha hittat en bra nivå, för tillfället, när det gäller Totte. Jag har ju inte haft möjlighet att träna någon annanstans än inomhus, hemma, i nästan sex månader eftersom jag varit sjuk. Men i takt med att jag mår bättre har vi kunnat börja besöka några lokaler och träna där, de senaste två veckorna har vi varit ute tre gånger.

Den begränsade träningsmiljön har gjort att lek- och fartövningar har lyst med sin frånvaro plus att all miljöträning, dvs störningsträning och avslappning i olika miljöer har gått bort helt. Däremot har det varit mycket teknikträning och mycket grundfärdighetsträning.

Mina förväntningar handlar därför just nu mest om att Totte ska klara att leka med mig och slappna av i ny miljö och allt vad det innebär med olika störningar. Han har varit klart störd men i dag gjorde han flera framsteg och låg till och med ner på sidan, tyst, och vilade i säkert 20 sekunder. :) Han klarade även att tyst sitta och titta på border collien Ninja som tränade agility fem meter bort, med allt vad det innebär av tjo och tjim och fart och bollar.

Dessutom gjorde han en helt underbart fin luktdiskriminering med maxade störningar: Vi var inklämda mellan ovan nämnda border collie sittandes tre meter bort – ylandes – eftersom matte Cecilia tränade pudeln Udo att springa genom en tunnel (och svänga åt rätt håll efteråt) tio meter bort… Jag kunde knappt höra mina egna tankar men Totte jobbade helt opåverkad och valde rätt bestick varje gång! :o)

Vi började även att få igång farten igen, i de frivilliga inkallningarna, även om den kan bli ännu mycket bättre. Jag ägnade också en stund åt lekutveckling både i fart och snabba kamplekar vid snabba lägganden. Plus att Totte idag inte hade några problem med att förstå stå från sitt :) på kommando vilket gladde mig.

Så i dag har vi gjort galet mycket och Totte har för varje sådan här träning ”på lokal” blivit lite bättre på att hålla koncentrationen. Ibland glömmer jag bort mig och tränar för långa pass, men i dag tog jag fram timern på klockan efter ett tag och då blev det högre kvalitet på träningen. Just nu kör jag en del enminuterspass, vilket verkar ganska lagom lite beroende på vad vi tränar så klart.

Här kommer en film på hoppträningen!