Precis som jag skrev om fotgåendet i går så har jag nu med alla momenten i eliten kommit förbi den allra första början av inlärningen av dem och ska nu ta ett steg vidare. Det känns otroligt motiverande!

I vittringen, dirigeringsapporteringen, fjärren, rutan och fotgåendet har jag nu tagit några kliv framåt i träningen. Även i inkallning med ställande och läggande. Och fram för allt så har jag efter den här kursen en plan för vidare träning av dem alla.

Till det kommer så klart träning av en massa annat som till exempel träning av ordförståelse, som ju är en superviktig ingrediens i särskilt Z:at. Dessutom så klart uthållighetsträning i största allmänhet och tävlingsträning och störningsträning av momenten.

Bäst med kursdagen igår var nog ändå den övning av ordförståelse som Tassla och jag fick göra. Den var jätterolig och kreativ. Jag kan bli så fantasilös och tråkig när det gäller att hitta på övningar som understödjer de beteenden som jag vill att hunden ska kunna utföra. Jag har länge tänkt att det här med ordförståelse MÅSTE ju gå att träna på ett mer kreativ sätt än att TRAGGLA ORD men har inte kommit på hur jag ska göra mer än typ vara lite oförutsägbar och varva lite mellan olika ord. Fantasilöshet är nog min värsta fiende i träningen! Tur då att andra har bättre fantasi och vågar testa lite av varje – som Siv till exempel. Det är några av hennes bästa egenskaper som tränare och instruktör vill jag påstå.

Övningen jag fick göra hade fyra nivåer vilket var en av anledningarna till att jag gillade den så mycket:

1. Gå baklänges och kommendera ligg. Belöna och lös ut hunden och fortsätt gå baklänges. Klicka hunden för att den går med dig i bra tempo. Kommendera sedan ligg. Klicka sedan två gånger för att hunden följer efter dig. Kommendera ligg igen. Klicka sedan tre gånger för att hunden följer efter dig. (Klicka med en viss oregelbundenhet). Därefter klickar du återigen tre till fyra gånger för att hunden följer efter och slänger sedan in ett ligg igen. Belöna inga frivilliga lägganden. När hunden klarar av den här nivån går du till nästa:

2. Kasta en godis några meter bakom ryggen på dig själv och låt hunden gå och ta den. Här är det bra att ha en spegel som du står vänd emot och alltså kan se när hunden tagit godiset och är på vag mot dig. Då kommenderar du ligg igen. Är det för svårt kan man kasta lite åt sidan eller vara bara delvis bortvänd från hunden första gångerna. När hunden med lätthet klarar denna nivån går du till nästa:

3. Kasta en leksak några meter bort. Låt hunden springa efter den men kommendera ligg i de första stegen som hunden tar på väg mot leksaken. Kommendera senare och senare.

4. Kasta en leksak. Låt hunden ta den. När hunden har vänt upp mot dig med leksaken i munnen kommenderar du ligg.

Det här var en superkul övning då man riktig såg på Tassla hur hon började lyssna på mig. Ligg gick jättebra, hon gjorde rätt på alla nivåer direkt och sedan försökte vi göra den i stå men kom inte lika långt, det var svårare. Ska prova den med sitt också förstås. Sedan kan man ju varva de olika kommandona som en extra försvårning! Superkul och nyttig träning. Här kommer de fyra stegen på film:

När jag hör på filmen nu så hör jag att lag säger väldigt långa l i llllllägg. Det skulle det nog bli dubbelkommando på vid tävling. Kan nog vara bra att tänka på.

:)