I dag har jag och Caniskollegan Carina Swartling haft avslutning med gänget som gått tränarutbildningen 2009. Vi skulle ju egentligen varit klara i oktober – men det var då som jag mitt under pågågende kurs fick virus på balanserven och kräkandes fick forslas hem av snälla elever.

Så nu samlades vi för avslutning och det var så kul att se alla igen och alla är så duktiga så jag nästan blir tårögd när jag tänker på det. Det har hänt mycket med samtliga ekipage under det här året och jag tror att vi alla lärt oss mycket av varandra faktiskt.

Carina och jag bestämde oss för att köra alla fyra helgers teman på en dag :-) ett maxat upplägg vill jag lova. Vi började dock med en skrytrunda där alla fick skryta om något i hundträningen sedan sist. Två ekipage har blivit uppflyttade, varav en i sin debut på lydnadsplanen och detta jublade vi alla åt så klart.

Vi jublade även åt att en av vovvarna överlevt en svår tarmoperation och nu var pigg och glad, puh, det händer inte bara roliga grejer, men som tur var gick det bra den här gången.

Vi rivstartade med första OCH andra helgens tema; att forma beteenden – det vill säga shejping och targeting plus att sätta kriterier och föra logg.

Vi satte en hög med grejer på golvet och så fick alla ta det de ville för att hitta på något kul beteende. Alla jobbade två och två, gjorde kriterieplaner och förde logg på varandra.

AK shejpar Kråka att stå med alla fyra tassar i lådan.

AK shejpar Kråka att stå med alla fyra tassar i lådan. Målet, som de också nådde, vara att Kraxet skulle sitta ner i lådan.

Diesel på väg in med huvudet i en hink för att frysa där.

Diesel på väg in med huvudet i en hink för att "frysa" där. Elsa coachar medan Carina i bakgrunden för loggbok.

Vinga stoppar huvudet i en papperskasse, lite läskigt tyckte hon först...

Vinga stoppar huvudet i en papperskasse, lite läskigt tyckte hon först...det är ju lite läskigt med grejer ibland tycker nämligen den här tjejen.

Jenny får Sota att krypa in i en kasse.

Jenny får Sota att krypa in i en kasse. Troligtvis kursens mest shejpingkloka hund; hon kan bla blåsa bubblor i vatten och dagens andra konst var några distinkta sparkar med ena bakbenet.

Carina tränar Zingo att gå runt en hink

Carina tränar Zingo att gå runt en hink. Efter att först ha provat att stå på och putta på den utan att det gav utdelning...

Lena kastar belöning åt Sunny när alla tassar är på lådan.

Lena kastar belöning åt Sunny när alla tassar är på lådan. Detta vara bara uppvärmningen, sedan vände Lena på lådan och shejpade ner hela stora vovven i lådan istället.

Steppa på en låda blev Heras trick som Maria belönar

Steppdans på en låda blev Heras trix som Maria belönar

Homer tog sig en sväng in i en frysbox med Mias hjälp

Homer tog sig en sväng in i en frysbox med Mias hjälp - jo han var faktiskt inne och vände men då var inte kameran påslagen...

Efter denna livfulla start på dagen fortsatte vi med helg tre, som vi avverkade på tio minuter ;-). Tema var stimuluskontroll. Uppgiften var att prova om de verkligen hade stimuluskontroll genom att i mer och mer galna ställningar kommendera sitt eller ligg.

Mia testar om Lyxa fattar kommandot ligg även när matte bär sig så här konstigt åt. Ingen konst alls, tyckte Lyxa!

Mia testar om Lyxa fattar kommandot ligg även när matte bär sig så här konstigt åt. Ingen konst alls, tyckte Lyxa!

Jenny gömde sig bakom buren och sa sitt...

Jenny gömde sig bakom buren och sa sitt...

...och Sotet satte sig omedelbart.

...och Sotet satte sig omedelbart.

Diesel tränar observationsinlärning med Elsa eftersom hon tyckte det var skitsvårt att sätta sig (lägga sig var lätt däremot!) när Elsa kommenderade sitt liggandes på rygg...

Diesel tränar observationsinlärning med Elsa eftersom hon tyckte det var skitsvårt att sätta sig (lägga sig var lätt däremot!) när Elsa kommenderade sitt liggandes på rygg...

Därefter var det bara sista helgens tema kvar; baklängeskedjningen. Carina och jag hade klurat ut lite väl maxade kedjor ;-) för att avverkas på 40 minuter men det är ju som bekant inte målet som är grejen utan vägen dit… Det vill säga tänket. Och tänket gick fin-fint även om vi nu alla, både hundar och människor var ganska möra vid det här laget.

Vi fick pausa lite extra helt enkelt. För sedan var det ju dags för slutklämmen; att visa upp något av de trix som hundarna lärt sig under året.

Vi fick se en del humoristiska trix, något som jag är för pryd för att skriva om här faktiskt ;-D. En hel del skratt blev det så klart – inte minst åt lille Homer som på Mias uppmaning ”vem kommer nu – skynda dig och göm dig” sprang under sin lilla divan (jo, faktiskt) och gömde sig och på ”kusten är klar” kom fram igen.

Kul var det i alla fall och den glädjen får dagens sista bild illustrera:

Träningsglädje, Elsa och Diesel.

Träningsglädje, Elsa och Diesel.

Det känns nästan lite vemodigt att skiljas åt men jag vet att vi alla i olika konstelationer kommer ses igen. Och jag är väldigt glad över att få ha följa det här härliga gänget i ett år!

Tack Mia, Lyxa och Homer, Carina, Jenny och Sota, Elsa och Diesel, AK och Kråka, Eva och Vinga, Carina och Zingo, Maria och Hera och Lena och Sunny!!!

PS:

OCH för dig som tycker att detta verkar kul så finns det faktiskt EN plats kvar på årets utbildning… ;-)