Att springa runt en grej i full fart är en sådan där bra grundfärdighet att ha till lite allt möjligt. Dels tränar jag fart både in och ut från mig och dels att göra saker vänd ifrån mig. Som ju hunden gör i flera moment; rutan, apportering och framåtsändande till exempel. Och det är ju ett ursmart sätt att träna ingångar med fart.

Men så är det ju så rysligt kul att lära in oavsett vad man nu vill ha det till! Tassla fick börja lära sig det redan när hon var åtta – nio veckor och hon tyckte också det var urskoj.

Jag tog en liten hink och ställde mig och hund precis framför den. När hon började gå framåt mot hinken så klickade jag och belönade med leksak framför henne och lät henne jaga ifatt leksaken runt hinken. Det är det som kallas VÄLDIGT strategisk belöningsplacering ;0); jag belönar så att hunden av bara farten kommer vidare till nästa steg för att få till beteendet.

Jag behövde bara ett par repetitioner så började hon söka sig runt hinken och jag kunde belöna senare, när hon redan rundat den. När hon utan tvekan kastade sig runt hinken så satte jag på kommandot ”around” samtidigt. Jag använder inte ”gå runt” eftersom det är ord jag använder i vardagen då hon ska gå runt saker.

Därefter flyttade jag mig och hund så att vi startade allt längre ifrån hinken. Jag började även låta henne springa runt lite andra saker eftersom jag inte kommer bära med mig en hink i alla lägen…

Sedan började jag säga kommandot innan hon började springa runt. Alla dessa stadier gick på fyra träningstillfällen.

I början var det den där hinken som var en signal för den här leken men jag har nu börjat variera grejer som hon ska springa runt. Första gången med ny grej fick jag backa till första övningen men kunde raskt flytta oss till den sist gjorda igen.

Målet är att jag ska kunna leka med henne, säga ”around” omedelbart när jag snott leksaken och då ska hon leta efter något att springa runt.  Där är vi inte riktigt än: