Det är inte klokt vilken smart och lättlärd valp jag har fått. Jo, jag vet, alla valpar är oerhört lättlärda men det här är något alldeles märkvärdigt. Hon är så MED, hon verkar redan ha en väl utvecklad hjärna! :0)

Som till exempel häromdagen. Då tänkte jag att nu kan det nog vara dags att lära Tassla lite sådant som hör träningen till som handlar om att kunna springa till en plats (bur, filt) och pausa där tills jag friar henne. Så jag la fram en liten filt. Tassla satte sig och tittade lite på den och tittade sedan på mig och sedan på den och så gick hon fram till den och på den och fick ett klick. Sedan klickade jag en gång till för att hon bara var kvar där. Sedan tog jag av henne med ett ”fri” och så fort hon vände upp mot filten så gick hon på den igen och denna gång började hon lägga sig (eftersom att lägga sig nu är högt på hennes lista). KLICK nummer tre. Ett klick till för att hon låg där. Av igen. Hon vände sedan direkt, travade fram till filten och la sig direkt.

Då började jag skratta och tvingade husse att titta :0). På FEM klick hade hon lärt sig att gå till filten OCH lägga sig där. Jag gjorde några repetitioner till och höjde kriterierna ytterligare genom att låta henne ligga längre tid – medan jag backade bort. Inga problem.

Dagen efter tog jag fram handduken igen och la den på golvet. Hon gick direkt dit, satte sig, och då hon inte fick belöning för det så lade hon sig direkt. Vi gjorde några av och på till, sedan började jag träna Totte, som låg en meter ifrån, medan hon låg på handduken. Han fick göra ett litet trick, fick en godis, och sedan vände jag mig till Tassla och kastade en godis för att hon låg kvar på sin filt.

Idag gick jag ut med båda hundarna och fortsatte filtträningen. Jag kunde gå iväg MED Totte tio meter, vända och gå tillbaka medan Tassla fortfarande låg kvar. Sedan kunde jag skicka henne till filten på ungefär fem meters avstånd, hon galopperade dit, slängde sig ner och låg snällt och väntade på att jag kom fram och belönade.

Och så där håller det på. Klossen och att gå runt på den tog också bara några träningspass. Häromdagen tog jag bara bort den mitt i passet och vad gör hunden? Just det, en ingång. Inte lika bra som på klossen förstås men tanken var helt rätt. Efter några träningspass till tog jag bort klossen var 3:e repetition och då började hon använda min fot som target, hrm, :0). Jag slutade bara klicka när hon rörde vid min fot och la klossen lite längre ifrån mig så försvann det beteendet fort igen.Targets verkar vara busenkelt att förstå för Tassla – hon försöker använda leksaker och kartonger osv till att gå upp på så fort hon får chansen. Och då har jag ju bara lärt henne en enda tasstarget – klossen – innan vi började med filten.

Det är egentligen bara en enda grej som inte gått så där rasslande fort – och det är avlämningar i min hand. Hon kommer med allt till mig men släpper några decimeter från min hand. Jag har ju också lärt henne detta; eftersom hon kom med allt till mig i början så lärde jag henne raskt att släppa på klicket (för framtida gripa och släppa-övningar) och byta leksak så fort jag säger ”ja”. Så hon fick alltså en massa förstärkning för att släppa på andra ställen än min hand. När jag sedan ville leka handtarget med föremål-leken så fattade hon inte vad jag menade. Så klart!

Så nu har jag i en vecka struntat i att kasta saker och bara gjort lekar som hjälper henne att komma in med föremålet och lägga det i min hand. Jag har backat och förstärkt att hon springer in till mig (lekt vidare), jag har gjort massor roliga handtargetövningar (såg Maria B göra en grej med Signe som jag direkt tog efter – att låta samtidigt som nosen träffar handen -POFF – och oj vad Tassla gillar när jag gör ljud) och idag  verkade polletten trilla ner: ”AHA – du vill att jag ska trycka nosen mot din hand SAMTIDIGT som jag har leksaken i munnen” tycktes hon säga. Jag backar fortfarande så hon liksom springer ikapp min hand, det verkar hon tycka är lättast.

Oj vad skoj det är att ha en sådan här hund! Jag tänker att det gäller att lägga en massa fina grunder för lite av varje nu medan hon är så här fantastiskt formbar, så blir det kanske inte så jobbigt när hon blir tonåring :0). Vi får se, bara hon får vara frisk, bara hon får vara frisk, så ska nog resten gå bra!