Hellre en hund som vill hålla i saker och helst inte släppa än en hund som inte vill ta i saker. Jag tycker det är svårare att lära en hund att vilja hålla än att vilja släppa. Även om jag i och för sig har träffat ett par hundar som hade ett maniskt intresse av att hålla (och behålla) och som varit riktigt svåra nötter att knäcka…

Jag vet inte vad som kan vara vanligast, att föraren upplever ett problem med att hunden inte vill släppa eller att den inte vill hålla? Min känsla är att många upplever att det är svårt att få hunden att släppa på kommando. Men det kan vara en projektion :) eftersom båda mina hundar är riktiga ”hållare” och ”behållare”.

Jag vill att mina hundar släpper på ordet ”tack”. Jag tränar både att hålla och att släppa i leken. Där lär jag in tack. Sedan överför jag även tacket till vardagssituationer. Jag vill att mina hundar ska hålla stenhårt i leksaken även om jag bli passiv och även om jag inte drar tillbaks. Det är en slags grund-grundfärdighet för apporteringen: Aldrig någonsin hålla löst så det kan bli tugg eller att hunden släpper utan kommando.

Men det finns många som tycker att just släppa vid passivitet är en bra signal, så det där är väl en smaksak som så mycket annat. Och ska man inte tävla så spelar det hur som helst ingen roll.

Ett sätt att öka hundens vilja att släppa är förstås att omedelbart belöna ett släppande med att ge tillbaks leksaken eller att byta mellan två likvärdiga leksaker.

En sak som jag tycker fungerar bra är att ha lärt in nosdutten mot handen tills den blir ett snudd på maniskt beteende. Så fort min hand kommer fram så ska hunden trycka nosen i handen. Därefter lägger jag till att den ska dutta i handen med en sak i munnen. Mina hundar släpper då saken i handen för att få sin belöning från min andra hand. Det sker reflexmässigt.

För att lära in tack krävs det att hunden vill ha den belöning du har att erbjuda för att han ska ge upp sin åtråvärda leksak/sko/strumpa etc. Får man bara till detta några gånger så burkar det gå rätt så lätt om man gör på följande vis: Jag har ”tvingat” hunden att hålla ännu hårdare i grejen för att få det som jag har. Ett slags omvänt lockande där det sker en värdeförskjutning. Hunden FÅR inte släppa grejen utan kommando – då behåller jag mycket retsamt belöningen. Det är en viktigt skillnad mellan att locka hunden att släppa för att den SER att jag har godis/leksak som den vill ha och att den MÅSTE hålla hårdare för att få godiset! Jag använder hundens ursprungliga önskan om att få hålla i leksaken och ber den att hålla ännu mer.

Här kommer lite film som visar ovanstående träning: