Nu har jag funderat ett tag på hur jag ska gå vidare med att utveckla luktdiskrimineringen. Jag känner mig nästan nöjd med generaliseringsarbetet; vi har varit i flera olika miljöer med rätt rejäla störningar (agilityträning, ylande hund tre meter bort, löptik) och det har funkat bra. Han söker metodiskt och lugnt och tar rätt bestick.

Möjligen har vi kvar att han ibland springer över första pinnen/besticket och väntar med att sätta på näsan till andra. Om jag har lagt den doftande pinnen först så har han med andra ord sprungit rakt över den, nosat över alla besticken, kommit tillbaka till det första och markerat det då. Jag vill att han ska markera det första direkt så klart. Så jag behöver ge honom lite fler erfarenheter av att det första kan vara det rätta = det leder till belöning.

Men när jag gjort det så tror jag att vi är redo för nästa steg i träningen. Och det blir att föra in pinnarna bland besticken och blanda bestick och pinnar för att sedan ta bort besticken.

Fortsätter han att vara stabil i urvalet (fortfarande ska ha han bara markera med nosfrys och jag kommer fortsätta att utsätta honom för olika miljöer och fler störningar) så är det några delar i momentet som jag tänkte träna separat innan jag lyfter in det i det färdiga momentet:

1. Göra ett urval och apportera pinnen
2. Gripa en pinne med min doft snabbt
3. Springa med hög fart ut till pinnarna
4. Springa i hög fart in till mig med en pinne i munnen

1: Jag tror att ”snabba gripande-leken” kan hjälpa till i apporteringsarbetet men jag kommer även att göra följande: Först låter jag honom ta en pinne som ligger på marken. Den pinnen låter jag honom apportera flera gånger så han är helt säker på den leken. Jag kommer att göra den när vi står nära varandra och struntar i farten. Därefter flyttar jag den närmare en hög med pinnar utan doft och smälter så samman leken ”välj rätt pinne” med ”apportera rätt pinne”. Här kommer jag rigga det så att det inledningsvis är lätt att välja rätt pinne. Till exempel kommer jag stå på samma avstånd som när vi lekte att han bara skulle plocka upp en pinne mm. Beroende på hur det går kan jag tänka mig att dela upp detta i ännu mindre delar; han skulle kunna få klicket bara för att han griper rätt pinne inledningsvis, jag får se vad som händer helt enkelt.

2: I apporteringsträningen har jag börjat träna snabba gripanden med Totte och de är lååångt ifrån snabba än men vi har tränat det lite lite så det kommer snart att bli bättre. Jag leker kamplek, lägger ner apporten på marken (medan jag leker) säger tack, och när hunden (som då blivit av med leksaken) visar intresse för apporten så klickar jag för gripandet och slänger fram leksaken igen. (Här försöker jag leka med hunden på min vänstra sida eftersom det är dit han ska senare med apporten). Jag använder energin i leken till att få upp fart i gripandet. Totte är så försiktig i sitt gripande men det har börjat bli lite bättre. Jag tränar detta när han är pigg och på G. Den här träningen kommer jag göra på exakt samma sätt med vittringsapporten.

3. För att få hög fart ut till pinnarna tänkte jag använda mig av leken ”spring runt en grej i full fart” och ut till pinnarna. Jag lovar att beskriva det närmare i detalj när vi kommer dit men här kan du sen en helt fantastisk filmsnutt på när Siv och Elin på Amokk hundeskola tränar (titta på hela filmen som är underbar men 0.40 in i den kommer en gryyyym vittringsapportering).

4. Jag kommer även fortsätta med vanlig träning (som jag gör som en del av apporteringsträningen) av att springa in i full fart till mig med pinne i munnen.

Detta är de delar i momentet som jag vill träna var för sig innan jag sätter ihop dem. Och jag kommer att baklängeskedja delarna till den helhet som blir det färdiga momentet:

Baklängeskedjning av momentet (med sista delen först):

Släpp pinnen på tack
Kom in i galopp i utgångsställning med pinnen i munnen
Välj och plocka upp pinnen
Starta på kommando och spring ut i full fart till pinnhögen
Gör ett helt om på stället så nosen pekar mot pinnhögen
Gör ett helt om på stället så vi vänder ryggen till pinnhögen
Utgångsställning

Observera då att jag redan innan tränat grundfärdigheter som finns i momentet; till exempel kom i i utgångsställning med pinne i munnen, sitta sitta vid sidan och hålla i pinnen (utan att tugga och vänta på tack), sitta och vänta på startkommando, kunna släppa på tack och vända på stället. Ingen del i momentet kan ju vara otränad när jag sätter ihop kedjan, då kommer den falla samman.

Åh, detta är det roligaste jag vet, att pussla och sätta ihop delar till en helhet. Det är nästan roligare än att nå målet – det färdiga momentet…

Film utlovas så fort jag har några nyheter att visa upp. :)