Idag är en sådan dag då jag är helt obokad (!) och eftersom jag precis gått två dagars kurs för Siv Svendsen är jag rätt träningsnöjd och lite trött. Dessutom regnar och blåser det. Vad kan då vara bättre  än att – efter hundpromenaden –  baka en riktigt god äpplekaka, sätta på en stor kanna te, lägga sig i soffan med två cockrar som värmedynor och titta på film? Ja, det skulle vara om jag specifikt kan titta på hundfilm då förstås. Och – tada – det är just det jag har gjort idag. :)

Jag är en sådan där person som behöver SE för att förstå helt och fullt. Otaliga är de kurser jag gått då instruktören behövt visa exakt vad de menar genom att göra det som de vill att jag ska göra, eller gå bredvid mig och tala om exakt vad jag ska göra för att jag ska förstå. Jag tror inte jag är korkad ;) men jag är väl en visuell person helt enkelt, för sedan förstår jag – oftast – hur lätt som helst.

Hundfilmer är nog det optimala formatet för min egen inlärning. Så klart i kombination med att läsa, prova själv genom kurs eller genom träning, bolla med träningskompisar, då har man liksom gjort vad man kan för att få till det. ;)

MEN då kommer vi till det stora MEN:et. Det finns väldigt få hundfilmer! Förklaringen är antagligen att det är rätt dyrt att spela in dem om de ska bli bra, eller? Men ärligt talat, finns det några moderna, professionellt inspelade lydnadsfilmer förutom Maria Brandels? Tipsa mig gärna!

Jag har redan Marias Från valp till stjärna- film, som jag tycker är ett asbra komplement till boken Från valp till stjärna om man vill ha de viktigaste grundövningarna som beskrivs i boken ”uppmålade” framför sig. Där ser man hur de verkligen går till.

Hennes senaste film, som kom i somras, Lydnadsmomenten i elitklass, har jag inte haft tid och ro att kika ordentligt på förrän idag. (Jag har kikat på några särskilda moment innan bara, till exempel ville jag se hur hon tänkte kring inlärningen av inkallning med ställande, eftersom jag tycker att det är så svårt, så det bläddrade jag fram för några veckor sedan.) Efter att ha sett hela idag inser jag att Lydnadsmomenten i elitklass likaväl kan komplettera boken, så som den första filmen gör, för här SER du verkligen hur de där grunderna som boken beskriver kan bli till färdiga elitmoment!

Till exempel kan övningen ”springa runt ett föremål” bli begriplig i träningen av konskick eller inkallning med ställande. Eller ”bytaleken” som blir begriplig i inlärning av apportering och så vidare.

Och jag, som aldrig startat en hund i elitklass och som ärligt talat sett ett begränsat antal elittävlingar, tycker att det är otroligt värdefullt att kunna närstudera elitmomenten. Jag önskar att jag hade den här filmen för länge sedan, den hade hjälpt mig att se ”om jag gör si nu när hunden är väldigt ung så kan jag få till när jag ska tävla i de högre klasserna”. Nu ger den mig i och för sig möjligheten att fundera på en annan nivå. Jag fick några bra påminnelser om vissa delar och detaljer som jag slarvat med och som jag behöver ta tag i. Och jag började tänka på vad jag ska göra annorlunda med nästa hund, hehe.

Och den fick mig ur soffan! För jag blev så träningssugen att jag bara var tvungen att gå ut och träna en stund på gräsmattan ändå … ;)

tassla sitter fot foto av Malin Karlssson