Ok, då har targetlådan åkt fram, jag fick leta en stund men hittade till slut drinkunderlägg, musmattor och – tada – den fantastiska AlleyOopen. (se film nedan) OCH som om det vore en tanke, så kom senaste numret av Canis idag och där fanns det en artikel om targetträning av Cecilie Køste och Morten Egtvedt som jag vill rekommendera.

Targetträning av olika slag är ju faktiskt skitkul och jag har gjort jättemycket med Dacke, till exempel rutanträning (musmatta), tända och släcka ljuset (postit-lappar), inkallning med ställande (badrumsmatta), pekfingrar, pennor och handflator och så vidare. För att inte tala om alla hinkar, lådor, skåp, böcker, stenar, stockar som vi gjort diverse kul med.

Totte har ju fått jobba hårt med postit-lapparna inför luktdiskrimineringsträningen och klossen har jag använt för att träna utgångsställning. Men i övrigt har jag övergett targetträningen till förmån för shejping utan några targets. Hardcore-klickerträning liksom. ;o) Väldigt kul och om man tränar väl går det skitfort och blir skitbra och man slipper targetberoendet.

Men så blev jag ju beskylld för att vara en shejpingsnobb (http://www.klickersmart.se/2011/01/23/shejpingsnobben-bugar-sig/) – vilket ju stämmer – i samband med att jag började med framförgåendet med Totte. Så nu har jag ett targetprojekt med honom där han ska vända upp framför mig med nosen framåt och börja gå dit näsan pekar. Och det är väldigt roligt!

I filmen ser ni mitt andra träningspass, där jag lär in targetstickan och lär Totte snurra på ett drinkunderlägg. Därefter kommer mitt fjärde träningspass där jag baklängeskedjar ”momentet” för första gången. Först i kedjan (sist i ”momentet” alltså) ska han ju gå mot alley oopen och putta på den och sist i kedjan (först i ”momentet” alltså) ska han vända upp framför mig och gå framåt (halv snurr på drinkunderlägget).

Tanken jag har är att han ska lära sig att 1, gå framför mig  och 2, göra det i rätt tempo. Jag lär honom att vända upp framför mig endast för att jag vill att han ska repetera beteendet att gå framåt några steg utan att jag styr honom. Och då måste han ju vända upp igen. Så småningom ska delmomentet lämna min sida (för att gå framför) läras in men det tar jag senare. Det är runt själva framförgåendet jag bygger momentet.

Ok, här kommer filmen. I början stajlar Dacke lite och jag hoppas på lite observationsinlärning för Tottes del ;o).

Note to myself: Jag måste ta tag i den (ack så tråkiga) träningen av att mina hundar ska kunna vänta på sin tur utan ljud och förflyttningar. Totte är mycket bättre på det än Dacke tack o lov. Men jag blir helt stressad av att Dacke ljudar och kommer smygande, även om det ibland kan se väldigt komisk ut…