Långfredagen spenderades ihop med Snillena på Halmstad Hundarena. Lyxig och fin arena där jag ska försöka tävla någon vinter, så himla trevligt ställe, billigt också. Vi hade hyrt en del av den stora lokalen och det är det enda jag har att klaga på – det var väldigt litet om man bara hyrde en av de tre delarna i lokalen. Det var svårt att få in flera av elitmomenten till exempel.

Vi utnyttjade det faktum att vi var på ett nytt ställe och värmde upp utanför, gjorde en gemensam ingång och gruppmoment, gick sedan ut igen och därefter tillbaks för att göra varsin kedja med tre moment med kommendering.

DSC_0402
Tassla.

Tasslas sitt i grupp har verkligen blivit SÅ mycket bättre sedan jag börjat träna om det med hög förväntan på rolig belöning. NU satt hon utan att röra en tass. I platsliggningen har jag försökt få tillbaks en trygg ”hakan i backen-plats” men hon tar ofta upp huvudet och denna gången så tog hon upp huvudet direkt och lade inte ner det förrän det var en halv minut kvar.

I kedjan (hoppapport, vittring, fjärr) så tjuvstartade (!) Tassla i hoppapporten, ett helt nytt beteende men jag är inte så förvånad egentligen, för hon har ryckt väldigt mycket i kroppen på tävlingsledarens kommando. Vittringen gjorde hon bra och höll utan att tugga men satte sig riktigt snett och långt ifrån i ingången. Och fjärren gjorde hon bra skiften i tills det blev fel två gånger och jag gjorde om – då lade hon sig platt och ville inte fortsätta. Jag gjorde det raskt lättare och belönade översvallande som avslutning.

_MG_5997
Åsa och Mio.

Jag gör en anteckning i huvudet på de där grejerna som dök upp och kommer definitivt träna på dem MEN Tassla har precis löpt och precis som under förra löpet så förstärks den sida hos henne som är lite nervös och ängslig. Då dyker det upp lite konstigheter i vissa beteenden och jag ska inte dra för stora växlar på dem.

Dagen ägnades sedan åt träning av allt mellan himmel och jord. Jag släppte loss lite grann i alla fall; störningstränade platsen, vittringen och fjärren och alla tre moment verkade må bra av den träningen. Mitt mål är att hon ska klara riktigt svåra utmaningar så det blir lätt på tävling. Och alla tre beteenden förbättrades faktiskt under dagen. Det kändes rätt häftigt!

_MG_6042
Eston.

Här kommer lite film på hur vi jobbade med kvalitetssäkring av vittringen och lyckades köra rätt rejält i diket tack vare att jag klantade mig … fast vi kom upp igen. ;)

Mina fortsatta kampanjer nu ett tag är gruppmomenten, vittringen, metallapporteringen, inkallning med ställande, högersvängar och stegförflyttningar. Metallen har det gått troll i sedan jag har bytt ut min tejpade mot andra. Hon tycker den är jätteläskig att ta och hålla i. Vittringen är fortfarande målet att hon ska ta pinnen på första sniffet utan att gå över och vi är en bra bit på väg, de flesta repetitioner blir rätt. Gruppmomenten måste bli ännu tryggare och vi behöver mängdträna på olika platser. I stegförflyttningarna kan allt bli bättre, men just nu är det att kunna backa rakt bakåt som är viktigast att få till. Och högersvängarna blir långsamt, långsamt bättre men det finns hur mycket som helst kvar att göra.

DSC_0389
Perry.

Ett moment som vi inte tränat på sedan i slutet av förra sommaren är dirigeringsapportering. Jag bestämde mig för att bara testa hur läget var och det gick förvånansvärt bra. Fast egentligen inte så förvånande om jag tänker efter – vi tränar ju mycket dirigering i jakten.

Jag behöver öka fart och tryck i rätt många delar just nu. Jag tycker att Tasslas lek har blivit sämre också (min lek är för tråkig!). Tassla är alldeles för lydig ;). Vi behöver mer galenskap och jävlar anamma! Inte något som jag velat börja med under löptiden för det hade antagligen bara blivit en press för Trasslet. Men så fort hon är tillbaks i vanlig form igen så ska vi börja leka mer och roligare – utan hämningar.