Okej, dags för planering av nästa pass. (Se Luktdiskriminering och Luktdiskriminering del I och Luktdiskriminering del II för de förra passen).

Jag vet inte om detta är den smartaste vägen att gå, men eftersom jag fortfarande vill skilja på markering och nosarbete så försöker jag detta, annars är det inga problem att backa och styra om:
Nu ska jag fokusera på att flytta bort lappen från mig, så att han vänjer sig vid att han ska arbeta långt ifrån mig, som hunden ju gör under momentet vittringsapportering.

När han utan problem kan ta sig ut och markera lappen en bit ifrån mig så tänkte jag gå över till nosarbetet. Då kommer jag börja gömma lappen så han måste leta upp den genom att använda näsan.

Därefter tänkte jag börja lägga in en lapp utan min doft på, för att lära in urvalet. Här funderar jag lite på att göra som jag gjorde med Dacke för 100 år sedan, då den här metoden inte var uppfunnen än, nämligen lägga ut MASSOR lappar (då pinnar) utan min doft och placera lappen med min doft en liten bit ifrån så den urskiljer sig. Sedan kan jag stegvis flytta in den doftande lappen bland de icke-doftande.

Alternativet är att jobba med först en lapp utan doft och när han har valt rätt mellan två lappar upprepade gånger lägga till två, tre, fyra (osv) lappar utan doft.

Jag vet inte vad som är bäst. Det kanske är hugget som stucket. Jag kan ju göra både och och se vad somv ekrar funka bäst för Totte. Ibland handlar det om den individ man har framför sig, ibland har man tur och ibland tränar man helt enkelt så bra att allt funkar… Om ni ser några fördelar eller nackdelar med att göra på det ena eller det andra sättet så får ni gärna kommentera!

Huvudsaken för mig är att det inte går för fort, det han lär sig måste hinna fastna. Så fort jag börjar med nosövningarna så tror jag att jag kommer behöva stanna på varje del ett tag, så han får sova på det han lärt sig och sedan repetera flera gånger.

Jag fyller på kriterieplanen för detta passet:

6, frysa med nosen på lappen även när jag står upp
7, frysa med nosen på lappen som är flera meter ifrån mig
8, leta upp lappen som göms och markera den

Jag tänker flyta över från steg 7 till 8 så han är helt inställd på vad vi håller på med. På steg 7 kommer jag flytta lappen successivt, jag börjar naturligtvis inte på sju meter utan avancerar utåt i en bra takt. (80-procentsregeln) Likaså ska jag göra steg 8 svårare och svårare – att han får leta längre tid eftersom jag verkligen vill att detta ska vara en nosövning, mycket näsa vill jag ha!

Jag börjar varje pass med att prova det vi slutade med vid förra passet. Som en repetition och en statuscheck.

Så här blev det: