Idag har det fallit lite snö på mina breddgrader igen, härligt. Ni passar väl på att spåra när ni har nysnö?

Kan starkt rekommenderas! Kanske särskilt om du har en valp eller unghund eller om du är ny som spårförare. Fast jag tycker det är bra även för oss med äldre hundar och med mer erfarenhet. Det är helt suveränt att kunna ha koll på spåret när hunden spårar. Att spåra i sand och att spåra i dagg har förstås samma fördelar.

Hundarna är i dofternas värld. Man behöver alltså inte oroa sig särskilt mycket för att hunden skulle följa spåret med ögonen istället för med nosen. Och du ska naturligtvis inte alltid lägga spår som du ser, förr eller senare är det dagg-, snö- eller sandfritt.

Fördelen med att se spåret är ju så klart att du kan se hur väl hunden håller sig till spårkärnan. Din förståelse för vad vinden och terrängen gör med spåret – dvs doften – kan ju också bli större eftersom du ju faktiskt SER spårkärnan OCH om hunden gör annat än går i den.

Så – ut och spåra i snön – det ska vi!