I klickertränarvärlden talar vi om flyt och att beteenden ska vara automatiserade. Hjärntvätt på hög nivå skulle man kunna säga.  Beteendet ska ”sitta i ryggraden” – det vill säga det görs per automatik – och upprepas i vilka miljöer som helst och oavsett störning.

Idag var Totte och jag hos veterinären. Vi var där för att kolla upp ett av hans ögon som runnit lite. Totte tycker det är lite läskigt och blir lite låg när han är där. Svansen är stilla och han kikar under lugg. Veterinären skrev ner namnet på några ögondroppar som vi ska införskaffa på en postit-lapp och gav den till mig i handen. Detta skedde på undersökningsbordet framför nosen på Totte. Som omedelbart duttade på lappen i min hand och viftade på svansen… ;o)

Det utlösande stimulit var så klart postit-lappen. Sådana lappar ska duttas på, i alla lägen, tycker Totte. Så man kan nog säga att det beteende är automatiserat…