Jag älskar de där stunderna i livet då någonting plötsligt känns kristallklart, då den sista pusselbiten hittar sin plats, då ett frågetecken rätar ut sig – då jag får en aha-upplevelse helt enkelt.

Den här veckan har jag fått tre sådana, samtliga genom hundvänners facebookuppdateringar :o). Den första kom när Caniskollegan Kari-anne Undlien skrev så här på sin statusuppdatering:

Fikk den i posten idag, hurra! Har til nå bare lest innledningen og er allerede på grineren *s* Skal innrømme at det rører ved noe i meg når jeg leser: ”Slipp kontrollen løs er skrevet for å hjelpe de hundene som trenger å få utløp og som har størst utbytte av agilityens fordeler, men som dessverre ofte er minst egnet for å delta på kurs i grupper”

”Den” som Kari-anne hänvisar till är  boken Slipp kontrollen løs! av Leslie McDevitt.

Leslie är kvinnan bakom begreppet Control Unleashed (vilket är den engelska titeln på boken). Mycket kort kan man säga att begreppet innefattar allt i från hur du förvandlar stress/förväntan eller och osäkerhet hos din hund till självförtroende samt störningskänslighet av olika slag till fokus.

Kari-annes rader fick mig att tänka ”Åh en bok om Totte” och det fick mig också att tänka att vissa hundar är helt enkelt inte konstituerade så att de, trots en hel del träning, klarar att ligga och slappa i sin bur tillsammans med en massa andra hundar. Sådan är Totte. Men jag vet ju också att det som lugnar honom (han går snabbt upp i stress som jag kopplar till förväntan) är fysisk kontakt med mig eller att få ha en uppgift (fokus). Och det är en del av vad Control Unleashed handlar om.
Så jag lovade mig själv och Totte att inte överge det här tankesättet utan istället fördjupa det. Om du vill läsa mer om vad det kan innebära så rekommenderar jag varmt Kari-annes referat från en kurs med Leslie, som nyligen var på besök i Norge.
Boken finns än så länge på engelska och norska att beställa på Canis: Men den kommer på svenska om 4-5 veckor enligt säkra källor!
Totte slappnar av.
Den andra aha-upplevelsen kom av Thomas Stokkes statusuppdatering som jag tror i sin tur var ett citat från hans fru
(det gällde i alla fall hennes hund :o)) som skrev:

“when I look at my Squid I can only see greatness.”

och därefter länkade Thomas till ett blogginlägg av Susan Garrett med titeln Is There a Difference?

Jag började nästan, i likt med Kari-anne ovan när hon läste inledningen till Leslies bok, gråta när jag läste Susans inlägg.

Citatet ”when I look at my dog I can only see greatness” kommer ifrån en situation där Susan vunnit en tävling med sin hund, som tydligen inte varit den allra enklaste hund att jobba med. En av hennes instruktörer skriver då och gratulerar henne men säger samtidig något om att hunden nog aldrig kommer gilla det där med agility så mycket att den kan bli riktigt bra i det.  Då hade Susan som svar skrivit denna enda rad tillbaka som svar. (Till saken hör att hon sedan placerade sig i flera VM med den hunden…)

I bloggen skriver hon: ”I don’t focus on what isn’t there with my dogs, I focus on what is.” Det gav mig VERKLIGEN en ordentlig tankeställare. Läs hela hennes inlägg! I recommend.

Greatness.(foto Lina Sundberg)

Tredje aha-upplevelsen är egentligen inte en aha-upplevlse utan bara en liten film som fick mig på gott humör som visar riktigt fin valpträning. Det är min forna Caniskollega Siv Svendsen som nu driver företaget Amokk som visar hur valpträning ska det ska se ut när den är som bäst: Se filmen här.

Visst är det härligt, tre bra grejer på en vecka!

:o)