Maria Brandel har varit i Göteborg. En föreläsning på temat Lyckas på tävling och en clinic på temat lydnadsmomenten i elitklass hann hon med.

Maria är utan tvekan min favoritinstruktör! Förutom att hon är superkompetent är hon pedagogiskt skicklig och hon har förmågan att möta varje ekipage precis där de är, alltid vänligt och sakligt.

Maria

Maria

På clinicen var vi strax under 20 personer som dels gick med hund (sju ekipage) och dels var observatörer. Tillsammans med Maria hade Elsa och jag valt ut några av elitmomenten som vi fokuserade på. De deltagande ekipagen hade alla eliten som mål men var på helt olika ställen på väg dit. Någon hade en tiomånaders valp, någon var uppflyttad till 3:an, någon hade inte startat alls. Men alla tränade på en eller annan nivå på eller inför elitens moment.

Några av de fokuserade deltagarna

Några av de fokuserade deltagarna

Vi tittade på z-rutan, rutan, inkallning med ställande och läggande, stegförflyttningar i fria följet, fjärren, vittringen och dirigeringsapporteringen. Eftersom vi befann oss på olika nivåer så kunde vi arbeta med ett moment två gånger men från olika utgångspunkt; till exempel starten av inlärningen och sedan vidare utveckling av ett moment som man kommit en bit på.

Maria pratar Z-rutan medan Elsa och Diesel pausar

Maria pratar Z-rutan medan Elsa och Diesel pausar

Vi inledde varje moment med att Maria beskrev hur det gick till och sedan sa hon lite om hur hon som domare dömde det och hur hon uppfattar att många andra dömer det. Det var ett himla bra upplägg tycker jag.

Philippa med sin fina rottweiler Kelly. Dagen efter clinicen blev de uppflyttade till eliten! Stort grattis!

Phillippa med sin fina rottweiler Kelly. Dagen efter clinicen blev de uppflyttade till eliten! Stort grattis! Den här hunden blev jag störtkär i för övrigt. Hon var så lik Dacke som ung - i uttryck, energi och utstrålning. Väldigt, väldigt charmig!

 

Maria visade engagerad och rolig lekträning med Åsas fina Valle

Maria visade engagerad och rolig lekträning med Åsas fina Valle. Alla skrattade, även Valle tror jag...

Hanna och working kelpien Casey tränar upp "attackförmågan" i leken

Hanna och working kelpien Casey tränar upp "attackförmågan" i leken, kolla in Caseys fokus på den lilla godisbiten...

 

Mia tränade fjärren med sin stjärna Lyxa

Mia tränade fjärren med sin stjärna Lyxa

 

 

Ann-Christine och aussien Vilda tar igen sig

Ann-Christine och aussien Vilda tar igen sig

Totte och jag var med och skulle börja jobba med farten i vittringsapporteringen. Jag har ju hitintills endast jobbat med urvalet. Jag tycker ju att hans urval är jättebra nu, han plockar inte med pinnarna, han tar i princip aldrig fel och han lyfter på första gången (alltså går inte över pinnarna två gånger). Och vi har tränat det i så många olika miljöer och med olika störningar. Så jag tyckte att det var dags med lite fart nu.Jag fick hjälp med att filma hur det gick så det här får bli en cliffhanger… så ska jag klippa ihop lite film och skriva lite mer om det en annan dag.

Totte letar efter rätt pinne med svår doftstörning och nya förutsättningar

Totte letar efter rätt pinne med svår doftstörning och flera nya förutsättningar -svååårt...

Totte kunde inte sova på hela förmiddagen, men han var ändå rätt lugn och tyst. Efter vår träning så däckade han dock på filten...

Totte kunde inte sova på hela förmiddagen, men han var ändå rätt lugn och tyst och kunde till och med ligga ner på sidan på filten lite, men notera de vakna ögonen. Efter vår träning så däckade han dock och sov hårt...

Pausaktivitet; ny frisyr.

Pausaktivitet; ny frisyr.