Idag har vi varit och tränat på ett, för Tassla, nytt ställe. En stor gräsmatta utanför ett dagis som har ett äppleträd på tomten. Någon hade precis klippt gräset och samtidigt kört över de äpplen som låg på marken med gräsklipparen.

Vi kom alltså till en plan full av äpplemos.

Tassla älskar allt som går att äta och äpplen hör till favoriterna. Jag hade tänkt att vi, nu när vi hade sällskap av Jenny och därmed assistans, skulle göra lite sådant som springa in i full fart med apporten (från medhjälparen) få hjälp med att se hur de snabba gripandena funkar (jag har väldigt svårt att se dem själv, hon är dels snabb och dels ser jag inte riktig hennes framtassar och om de rör vid apporten). Och dessutom få spegling i positionen för fotgåendet.

Men det blev till att planera om! Vi fick träna äpplemosstörningar :0)

Jenny satte timern på 1 minut, så vi säkert visste att hon skulle orka koncentrera sig och sedan lekte jag massor intill de äpplen som var hela och de lite större synliga bitarna. Jag gled sedan över från lek till att belöna henne för vad som helst utom att ta äpplet, det blev lägganden. När en minut hade gått tog vi en paus. Sedan gjorde jag ett pass till där jag tränade ingångar. Båda passen gick bra och jag fick bara ett kort släpp mot äpplet i vardera pass.

Nästa enminutspass blev därför ännu lite svårare. Nu försökte Jenny störa Tassla med äpplena. Jag hade samtidigt bästa korvbelöningen i fickan. ”Den här leken kan jag” såg Tassla ut att tänka och undvek till och med att ta äpplet fast Jenny satte det precis framför nosen. En gång fick hon tag i det, då Jenny var lite långsam i reaktionerna :0) och racercockern inte kunde motstå att det rullade förbi framför henne. Men de överlägset flesta valde hon bort.

Sedan kunde vi träna lite mer normalt. Jag lade dock apporteringsträningen åt sidan för hon tog så mesigt i kampleksaken och sedan förstod jag varför när den var lite blodig – tandlossning igen! Vi tränade position i fotgåendet och inkallningar inklusive att sitta kvar helt stilla fast matte går iväg. Det gick fin-fint. Vi konstaterade att jag behöver träna mycket mer på positionen när vi börjar gå framåt. Den är fin i svängarna men hon går ut så fort vi börjar gå. Jag gjorde några starter i fotgåendet och belönade för första steget. Men nu ska vi hem och träna i köket längs väggen och längs staketet i trädgården. Jenny föreslog även att backa intill en vägg och det har vi inte gjort än så det ska vi lägga till i den här positionsträningen.

Alltså:

Träna vid vägg eller annat stöd, både framåt och backande (bra med en vägg som liksom tar slut där man själv kan fortsätta att gå utan stödet av väggen!).

Fortsätta med tighta högersvängar.

Fortsätta med stegförflyttningar åt höger.

Sedan ska vi nog klara av att gå rakt fram. :0)