Med ojämna mellanrum dyker det upp nyblivna klickerelever som inte får igång vare sig själv eller hunden i den ääädla konsten att klickerträna. :o) Matte/husse vill att hunden ska erbjuda beteenden men ”min hund sitter bara och glor på mig”. Och där står matte och glor tillbaka… Hmmm…

I princip alla som börjar med klickerträning behöver komma över den där första tröskeln som handlar om att lära hunden att det lönar sig att erbjuda beteenden. Och som bland annat handlar om att jag som förare ska lära mig att se att hunden faktiskt gör saker som jag kan klicka för.

Egeninitiativ är något som troligen aldrig lönat sig utan kanske tvärtom  straffat sig för hunden förut.  Visst är det inledningsvis lite lättare med en ”oförstörd” valp än en äldre crossoverhund men det är bara en tidsfråga innan det lossnar även för crossoverhunden. Och en kompetensfråga när det gäller matte/husse som inte får återfalla till eventuella gamla träningssätt där hunden straffas då den tar egna initiativ.

Jag brukar tipsa alla som hamna i ”glofällan” att 1, träna med olika prylar som hunden ska interagera med och 2, undvik att klicka för sitt och (gubevars) skall.

Om du langar fram en låda/bräda/skål/musmatta så kommer hunden troligen närma sig prylen; klick! Och sedan kan vad som helst få hända. Hunden använder nosen, tassen, duttar en gång, två, fryser, sudsar på grejen, börjar kliva i osv…

Har man väl kommit igång med att klicka hundens interagerande med prylar så är det lätt att upptäcka att hunden faktiskt gör en massa saker utan prylarna också. Vänder på huvudet (det kan bli en snurr!) gör en lekinvit (kan bli ett bugande eller ett snygg läggande!) tar ett steg bakåt (kan bli ett backande!) och så vidare.

Jag har skrivit om detta förut och vill inte skriva samma saker igen så jag rekommenderar därför dessa två inlägg:

http://www.klickersmart.se/2009/10/26/shaping-hur-gor-man/

och först och främst denna text, som förklara skillnaden mellan shejpa och fånga och som kanske kan ge en aha-upplevelse kring att det är i fångandet vi börjar:

http://www.klickersmart.se/2009/07/26/att-shapa-och-fanga/