Framförgående är ett av mina favoritmoment att lära in, för det innehåller flera olika delar som man sätter ihop. Jag gillar överhuvudtaget de moment som kräver lite trix och fix för att sättas i hop. :o)

Häromdagen kollade jag på Susanne, som gick klickertränarutbildningen 2010, och hennes arbete med sin kelpiegalning Lia (en helt underbar liten hund) på hennes blogg och kände hur inspirationen kom för att påbörja momentet med Totte. Så jag satte igång att lära in den första delen med Totte häromdagen: Att kunna stå stilla framför mig med huvudet riktat rakt framåt.

Delarna för momentet, så som jag tränar in det, ser ut så här:

1. Få hunden att stå framför mig med huvudet riktat framåt.
2. Börja gå i samma position.
3. Hitta rätt tempo (gå, inte trava).
4. Ta ut riktning. Alltid rakt fram åt det håll mina axlar ”pekar”.
5. Länga antal metrar hunden går.
6. Lämna min sida för att gå före.
7. Stanna utan att vända sig om.
Allt ovan tränas in frivilligt. När det är säkert så lägger jag till kommando:
8. ”Före” för att lämna mig och gå framför mig.
9. ”Stopp” för att stanna utan att vända sig om.
10. ”Fot” för att från stående hänga på mig i ett fritt följ.

Observera att detta är olika delar som jag tränar separat. Hela momentet ser ut så här: Från fritt följ kommenderas ”före”. När hunden gått framför i ca 25 meter kommenderas ”stopp/stanna”. Föraren går upp bredvid hunden och tar med den in i ett fritt följ, vänder helt om och gör sedan om hela proceduren igen. Momentet slutar med att man vänder upp och gör halt.

Jag upptäckte när jag började träna in nr 1 att jag tränat väldigt lite att Totte ska vara vänd ifrån mig. Han gör de flesta av våra övningar vänd mot mig. Så det var lite småsvårt.

Lite småmissar från mig, halvtaskig timing till exempel, gjorde att detta inte gick så fort som jag hade förväntat mig, men vi jobbar bara vidare med några pass till där han får visa att han förstått att han ska rikta sig framåt innan vi börjar gå.