IMG_7939
Jag leker mest med Totte (förutom den ack så viktiga miljöträningen förstås). I leken försöker jag hitta sätt att få Totte att leka MED mig; inte bara ta leksakerna efter ihärdig dragkamp och sedan gå i väg för att inte komma tillbaka, alternativt lägga sig på stället och tugga på den. Han går däremot inte långt, några steg bara och han försöker inte gå i väg om jag närmar mig men om jag inte passar mig så kommer han nog utveckla det beteendet. :-(

Liten passus: En elev med en cocker hade samma problem med sin hund och jag gav rådet att bara stå och vänta – förr eller senare kommer hunden troligtvis tillbaka. Hennes cocker lade sig till slut och somnade på leksaken ;-D…

Totte verkar inte ha så mycket social kamp i sig men däremot gillar han att jaga sådant som rör sig. Dacke har massor av social kamp och det kan jag använda i leken med honom. Om jag puttar på honom så puttar han tillbaka. Han älskar att stå och trycka grejer mot mig och morra sitt bästa lekmorr. Vi brukar leka en lek där jag går med fingrarna mot honom (som om min hand var en spindel) och det gör honom helt tokig – han kastar sig mot mig och sedan viker han undan precis innan vi krockar.

När jag leker vill jag att min hund leker med mig och söker upp mig igen och igen och jag belönar då med mer lek och byter med godis ibland. (Jag har fortfarande problem med Dacke med detta när det gäller pipbollar, de vill han helst aldrig komma tillbaka med… Jag måste helst ha minst fyra pipbollar på mig för att det ska funka. Ska försöka lägga upp en film på det nån gång.)

MEN jag tycker ärligt talat det funkar så där med lekandet. Totte är grym på att kampa men jag vill ha en annan slags lek också MED mig och han ska komma till mig med leksaken. Jag är helt enkelt inte tillräckligt bra på att leka med min hund. Så nu ska det bli ändring på det. Har därför satt mig ner och spånat med mig själv först och sedan med en av mina främsta sparrningpartners, tränarkollegan Nina Mortensen.

Det blev en leklista som beskriver sådant jag redan gör och sådant som jag borde göra mer av (med fokus att leksaken ska komma tillbaka till mig):

1.    För det första så leker jag massor, överallt och i olika situationer, korta intensiva pass. Jag startar leken men skulle han händelsevis komma för att be om lek med en leksak i munnen så skulle jag omedelbart börja leka. Nu har det inte hänt än (!) men vi får se när han kommer på att jag är väldigt kul… Tålamod! ;-) Jag leker på ett sätt så att han ”naturligt” oftast springer mot mig och inte i från mig och jag vill att han leker nära mig.
2.   Den dagen han kommer spontant med ett föremål till mig (när som helst) så kommer jag att servera den bästa jackpot jag kan uppbringa. Jag vill få honom att vilja byta grejer med mig – vad som helst!
3. Men eftersom det inte har hänt än så klickar jag ibland även för att han lyfter upp ett föremål (som jag till exempel kastat en liten, liten bit). Eftersom han vänder mot klicket så är det ett steg i rätt riktning. Dock så kan jag uppleva att klicka i leken stör det ”flow” vi har, så jag får inte leka på ett sätt där jag klickar för mycket. Men en till:
4.  Jag springer baklänges och låter honom jaga en leksak i snöre och när han tar den så utnyttjar jag den fart han redan har emot mig. Jag stannar (och klickar för rörelsen mot mig, eller stannar upp och fångar leksaken i byte med godis). Och börjar om igen. Rolig eller väldigt smaskig belöning är det som gäller.
5. Jag ska göra ett slags uppletande där jag leker, håller i selen/halsbandet kastar leksaken två meter bort i högt gräs, släpper när han drar mot den och när jag ser att han tar leksaken så belönar jag med tjo och tjim och värsta belöningen inne hos mig – även om han inte har med sig leksaken hela vägen in till mig.
6. Jag ska lära honom att komma med matskålen när han ätit upp och vill ha mer – att bära något till mig ska ge utdelning.
7. Jag måste förstärka att han är hos mig med leksaken. Han lägger sig ofta bredvid mig med den – då kan vi mysa och rulla runt tillsammans i den mån han gillar det.
8.    Parallellt med ovanstående lär jag honom putta på min hand. (Det var det tredje jag lärde honom efter hans namn och inkallning). Puttandet ska så småningom göras med leksak i munnen och – vips – så har jag ett avlämnande i min hand.

I kampleken så vill jag att han håller hårt i leksaken – han får vinna den ofta när han drar och håller ordentligt. Jag är mer intresserad av att lära honom att hålla ordentligt än att släppa. Släpper gör han förr eller senare. Hade jag en hund som ville vakta och försvara sina grejer så skulle jag däremot jobba väldigt mycket med att byta och släppa och tänka ”håller gör han ju i vilket fall som helst…”. Men det här är givetvis en balansgång som måste anpassas efter varje specifik hund.

Hur jag leker och utvecklar detta med att komma in med leksaken till mig kommer att bli en följetong, detta var första avsnittet… fortsättning följer!