Jag har tagit fram klickern i dag. Ljudet bekom inte Totte det minsta och efter två pauser med klick och ”mata” så vände han sig om och tittade på mig. I dag gjorde jag också en inkallning när han var på väg i full fart åt andra hållet med en pinne i munnen – och han vände! Idag valde han också bort mig när han ville gå efter Dacke och jag ropade. Han vände mot mig, tittade, och valde sedan Dacke ;-).
På kvällen kampade han med en trädgårdshandske så till den milda grad att han delvis slet sönder den. Och minsann om inte det kom ett cockermorr! Han vägrade släppa. Jag fick sätta en godis på nosen på honom för att få loss handsken. Han verkar också helt ointresserad av att komma tillbaks med grejerna. Han springer i väg och lägger sig på dem och tuggar lite. Så nu vet jag vad jag ska träna på…

Klicker + hund = klickerhund?

Klicker + hund = klickerhund?

Så här klickar du in din hund:

  • Ha klickern i ena handen och godis i den andra.
  • Klicka och ge godis direkt. Klicka och ge godis direkt. Klicka och ge godis direkt. Och så vidare.
  • Börja med fem – sex klick och tag sedan en liten paus där du till exempel leker lite med hunden.Gör sedan om proceduren några gånger till.
  • Vänta sedan lite, gärna tills hunden nosar i backen eller tittar åt ett annat håll (men den får bara vara lite upptagen och inte uppslukad av något annat)  – och klicka. Om hunden vänder sig mot dig så har den fattat galoppen – den förväntar sig belöning.

Nu kan du börja klicka för allt möjligt som du vill att din hund ska erbjuda. Fastna inte i att träna en sak – och börja absolut inte med skall (det blir oliiidligt i längden). Klicka gärna för lugna beteenden om du har en aktiv hund och för aktivitet om du har en lugn hund.