Jaha. Så har man blivit utfryst då. Av självaste älsklingshunden. Han vägrar helt enkelt att prata med mig och har så gjort sedan valpen anlände. Och han vägrar lyda. Säger jag hans namn så går han i väg. Inte den minsta svansvift när jag talar med min allra gulligaste röst med honom. Istället vänder han bort huvudet, till synes full av avsmak.

Jag trodde faktiskt inte det skulle bli riktigt så illa. Dacke är liksom fryst i kroppen och han vill inte bli klappad. Ludvig har dock gjort en envis insats och tvingat honom att gosa, mutat honom upp i sängen och kramat honom. Efter ett dovt morr och efter att ha stretat emot så kapitulerade han tack o lov. Men mig vill han inte se i ögonen, han vänder bort huvudet.

Jag springer efter honom och vädjar; ”Daaacke lille gubben kooom så får du gooodis” och håller fram handen med mat. Han stannar, utan en blick på mig tar han allt i en tugga och går sedan i väg igen. När jag säger ”sätt dig” tittar han åt ett annat håll och står kvar…

Jag skulle verkligen verkligen ge ganska mycket för att få veta vad som pågår i hans huvud nu. Det är ju ett av Canis signum att vi inte ägnar oss åt att tolka vad vi tror hunden känner, i stället fokuserar vi på de beteenden som de visar upp. Men detta är helt otroligt. Jag har inte varit med om något liknande förut.

Valpen verkar vara det äckligaste Dacke varit med om. Om Totte kommer nära Dackes tassar eller ben så flyger Dacke upp med ett riktigt rottismorr. Häromdagen hade Totte, denna lilla godmodiga sak som bara har positiva erfarenheter från kenneln av vuxna hundar, mage att snurra i hop sig för att lägga sig med huvudet på Dackes höft. Dacke reagerade som att det var den värsta förolämpning han någonsin utsatts för. Han flög upp med ett vrål och ställde sig över Totte som ju omedelbart visade magen och ylade rätt rejält. Då blev jag faktiskt sur. Någon måtta får det ju vara.

Annars boostar vi Dacke allt vad vi kan. Vi berömmer och berömmer och matar så fort Totte kommer nära honom. Det börjar ge resultat. I dag satte sig Totte på en av Dackes framtassar utan att Dacke ens ryckte till. Hjälp vilken prövning detta är för alla inblandade…