Idag har vi varit på lydnads-SM i Falkenberg och njutit av massor fina ekipage! Jag och Jenny åkte hemifrån vid sextiden och såg si sådär 50 hundar göra platsliggning… Många låg så klart väldigt stabilt men väldigt många var nosiga, någon satt igenom nästan hela platsen, en reste sig och gick fram till grannhunden så alla fick lägga om… Så det var riktigt spännande faktiskt.

 

Platsliggning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olika hundar hade olika stilar:

Platsliggning olika stilar

Vi satt vid ring 1 som där momenten Hopp-apport, fjärr, rutan och vittring gick. Vilket svårt och roligt upplägg! Först fart, sedan koncentration, sedan fart och slutligen koncentration. Puh!

Det blev många rutan-bilder eftersom vi satt några meter från den. Tyvärr har jag tappat bort mitt program så jag kan inte namnge alla hundar och människor men här kommer border collien Tindra samt tävlingens enda briard (lite olika stilar!) och slutligen en av publikfavoriterna – den otroligt duktiga papillonen, tävlingens enda förstås:

Rutan stilstudie Rutan på väg utRutan stilstudie 2FluffrusSom en filt med öronEller som en boll

 

Första momentet i första ringen var alltså hopp-apport. Här Maria och Ylle:

Första momentet i ring 1

 

Apporten gjorde en rejäl studs ut åt sidan men det var förstås inga problem:

Hamnade snett

 

Matte verkade nöjd. Så blev det högsta poäng också.

Glad

 

Vittring med Ylle:

Ylle, vittring

 

En av de många transporterna mellan momenten:

Transport mellan momenten

 

När det var dags för pappisen så sänktes hindret rejält och fram kom den lilla miniapporten. :)

Litet hinder

 

Här fokuserar Lotta Hagström och Tindra på dirigeringsapporteringen som gick i ring två:

Fokus

 

Ännu en transport:

Transport med taggad hund?

 

Min favorit idag var förstås tävlingens enda spaniel. Scout heter vovven och matte heter Erica Gull. Det var inte bara för att Scout var spaniel som jag gillade detta ekipage: De hade en så genomtrevlig utstrålning! Och Erica förde sin hund mycket fint och trevligt. Jag tror det var deras första SM och att hunden är rätt ung, den är med som valp i Maria Brandels film Från valp till stjärna (om jag inte misstar mig).

MIn favorit idag

 

Scout i rutan:

Scout

 

Fin-fin position, härligt tryck!

Fin position

 

Domarna granskar. Det fria följet gick i ring tre. Tufft! Efter all fart så ska man samla ihop hunden och gå ett snyggt fritt följ. Det kunde man se på de tävlande att det inte var så enkelt… Erica och Scout gjorde det dock med bravur.

Domarna granskar

 

Här tar Ylle ett litet kik bakom sig vid en halt i fria följet:

Måste kika lite här bakom

 

Well, en het hund eller? ;)

Lite fort?

 

Att tävla SM måste vara en vinst bara det – tänk att ha kommit med liksom! Många fina hundar ekipage fick vi se förstås. Men det var ändå några som utmärkte sig lite extra. Det var förstås de som hamnade i toppen på dagens kval. De förde sina hundra otroligt fint. Maria startade som nummer tio och när hon kom in så hade ingen fått en tia i ring ett. Det var en otrolig kvalitetshöjning när hon och Ylle kom in, jag kommer inte ihåg antal tior men det var höga poäng i första ringen. Även Carin Bengtsson (som kom trea i kvalet) med Vallhunden Lyxa hade ett sådant där fantastiskt fint framförande. Ännu en som utmärkte sig lite extra var Fredrik Högström med Olsagårdens Sky (kom tvåa). Väldigt samlat och fint. Sedan såg jag inte riktigt alla som kvalade till finalen, men det var förstås mest border collies. Jag är inget stort fan av BC, jag tycker om hundar med lite mer utstrålning och power (förlåt alla BC-ägare;)), men visst, de riktigt bra BC:arna är ju tekniskt briljanta. Men det finns i alla fall med en springer (en Scout) och en tollare (ett Skojstreck) i finalen – och en working kelpie förstås.

Urtjusiga

Jag håller på den här kelpien inför morgondagen. ;)