Vad spännande det är att varje moment jag lär in liksom kan nå olika trappsteg på någon slags utvecklingstrappa, och när jag känner mig rätt nöjd med var vi befinner oss så dyker ofta nya utmaningar upp och så trasslar momentet ett tag tills vi plötsligt tar ett steg till. Jag undrar om det någonsin kommer kännas färdigt, det tror jag faktiskt inte.

Jag var ju väldigt nöjd med hur Tasslas förståelse för rutan verkat ramla på plats för några veckor sedan. I förgår på kursen för Maria så vände hon plötsligt upp en si så där fem meter innan rutan, ungefär tio meter från mig. Jag blev väldigt förvånad eftersom vi ju tränat på så många olika avstånd (trodde jag) och vänt upp för tidigt har hon inte gjort på väldigt länge. Men det var vad hon gjorde hur som helst. Maria gjorde mig uppmärksam på att Tassla inte verkade ha någon egen stoppunkt i rutan, det vill säga en punkt där hon vänder upp själv om jag inte ropat stanna innan. Och nej, det har hon inte. Längre. Jag tränade det litegrann för länge sedan, och då var punkten strax framför det bakersta snöret, mellan de två bakre konerna, men sedan glömde jag liksom bara bort den träningen och körde bara spring igenom alternativt stanna på kommando. (Jag tränade då in det dels med target och dels genom shejping utan target.)

De där vändningarna inne i rutan då hunden ska stanna tenderar ju bli grundare och grundare, så det är bra att ha en referenspunkt, både för mig och för hunden. Så nu fick vi helt enkelt hitta tillbaks till den punkten. Jag tänkte att det skulle bli riktigt svårt för det var ju jättelänge sedan vi tränade det, men det gick rätt bra. Fast sedan när jag skulle byta håll och skicka från ett annat så blev det svårt igen – då sprang hon till den gamla stoppunkten.

 

En annan sak som Maria kommenterade är Tasslas stopp i rutan. Många hundar tenderar göra en båge och därmed flytta sig mycket i sildled, istället för att liksom vända på stället och liksom  stanna i luften. Vissa hundar verkar ha den där snabba vända på stället-rörelsen i sig medan andra nog behöver lära sig att den finns. Tassla stannar inte så där snyggt av sig själv i rutan men jag kom på att i jakten när jag blåser stopp så snor hon blixtsnabbt upp mot mig i en snabb och distinkt rörelse. (Tanken är att hon ska sätta sig men eftersom jag inte hållit stenhårt på kriterierna tenderar hon att ställa sig istället. Men hon står i alla fall blixtstilla.) Funderar på att sätta kommando på det stoppet och försöka flytta in det i rutan. Annars fick jag tipset att lära henne att snurra runt väldigt fort och fånga beteendet där. Kul utmaning hur som helst, att få till det där stoppet, så det måste jag prova!