Parallellt med att vi påbörjar och utvecklar alla delar som ska vara med i eliten, så funderar jag givetvis på vår debut i klass I. När och hur ska den ske? Vad har vi kvar innan jag tycker att det känns bra att starta?

Häromdagen satte jag mig ner och skrev ned allt jag behöver fila på inför en start, jag radade upp alla momenten och skrev ner det som vi behöver träna mer på helt enkelt.

Linförighet: Det moment som vi har mest att göra i: Träna med koppel på! Längd! Svängar! Sitt vid varje stopp! Position!

Läggande under gång: Stimuluskontroll; vilket ord är det jag säger? Ligga kvar när jag går in vid sidan. Sitta upp på kommando.

Inkallning: Sitta kvar när jag går ifrån. Ingångar i fart (utan tackling!).

Ställande under gång: Stimuluskontroll, stå kvar när jag går in vid sidan.

Apportering: Helt säkert släppa på tack.

Hopp: Stimuluskontroll: Hoppa alltid på kommando – inte innan och inte springa runt hindret… :)

Tandvisning: Inte påbörjat. Ska börja med näbbtarget och att folk böjer sig över henne.

Platsliggning: Längre tid, fler störningar.

Till allt detta kommer förstås uthållighets- och kommenderingsträning.

Häromdagen när vi var i väg och tränade ihop med Åsa och fina labben Mio (som är med en massa på bild i boken) så lyckades vi komma vidare i både att inte göra tacklande ingångar i fart och att stå kvar när jag går in vid hennes sida i ställandet (något som hon inte alls klarat innan – dvs vi har inte tränat det). Däremot funkade inte kommandot stå så bra vid min sida längre, så det behöver vi förbättra.

De tacklande ingångarna löste vi nästan helt genom att varva med att belöna raka inkallningar, hon fick helt enkelt springa förbi mig in i leksak, och att träna på kortare avstånd (då farten minskar). När vi sedan gjorde det utan leksak så var tacklandet borta. Men då satte hon sig lite snett och långt bak istället… Det får vi lösa genom att göra många ingångar på nära håll och belöna dem. Tyvärr filmade vi bara en liten del av träningen men här är några inkallningar som i stort funkar bra:

Här kommer lite film på hur vi tränade att hon skulle stå stilla när jag går in vid hennes sida (ställande under gång). Min tanke var att helt enkelt befästa stadgan som om hon vore fastvuxen. Eftersom nästan det allra svåraste hon vet är när jag går nära henne (jag har ju trampat på henne) så började jag inte med att gå rakt in och stå jättenära. Det får vi bygga på. Men så här långt kom vi:

Under det här träningspasset gjorde vi även en hel del ingångar på plan, med kommendering. Tassla har ju visat en viss osäkerhet kring situationen när ”tävlingsledaren” kommer fram, går nära och pratar lite högt. Hon verkar bli lite, lite tryckt av det. Så vi laddade på med massor rolig lek och belöning för att ladda om den där situationen. Det gick framåt men vi behöver göra det ännu mer.