Jag antar att om man får en hund med mycket tryck i så är det stor chans/risk att det där trycket kan poppa upp lite här och där i hundens beteende. Så har det i alla fall varit med de hästar jag har haft – ju mer tryck desto mer nerv och då även risk för explosioner som resulterat i att jag flugit all världens väg eller på olika sätt mist kontrollen.

Även om det kunde leda till en del obehag så övervägde ändå fördelarna med de här hästarna; de var fantastiska att arbeta med om man bara hittade rätt nycklar till just den individen. Och att hitta de där nycklarna var ofta det roligaste av allt, tyckte jag.

Tassla fortsätter att visa  många fina sidor och hon har verkligen en nerv som jag gillar. Och nu börjar även olika delar av hennes humör att visa sig ännu mer. Idag när jag skulle lyfta upp henne från marken när hon var lite väl uppvarvad så fräste hon ursinnigt till och högg mig i handen. Jag hade sinnesnärvaro nog att inte säga någonting alls och inte heller rycka undan handen (det gör ju inte jätteont när en valp biter även om hon tar i). Hon har fräst till lite förut men inte så här starkt men jag har haft ett litet öga på det, fast jag blev lite förvånad ändå måste jag säga.

 

Nu blir det till att koppla ihop lyft med en riktigt bra känsla. Jag kommer för det första göra lyften med lite finess; inte rycka upp hunden utan förvarning utan låta henne förbereda sig två sekunder efter att jag tagit grepp om henne. (Här kan man dessutom lägga på ett ord för att förbereda hunden, till exempel säga lyft). Därefter lyfter jag och omedelbart som hon kommit upp så ger jag henne något ätbart. Klassisk betingning alltså; jag vill ändra hennes känsla vid lyft från att vara sur till att bli glad och positiv. Lyft = mat. Behövs det så kommer jag att mata även bara vid greppet, det beror på om jag märker snabbt resultat på lyftet eller inte.

Överhuvudtaget så tänker vi mycket på att hantera Tassla mycket eftersom hon ju redan från börja visat en viss otålighet och ovilja att vara stilla när man håller i henne. Nu är hon ju valp och valpar är sällan så stillsamma men det finns något sprattligt över den här hunden som jag tror det är bra om vi tar hand om redan nu… :0) Så det blir mycket gos och pill framöver. Hon har faktiskt en gosgen också – den visar sig särskilt när hon precis har sovit då hon gärna myser en stund.

Precis innan hon ska sova förvandlas hon dock oftast till en Gremlin. Precis som det ska vara om man är en mycket liten och livfull valp!