Nej, leken är inte allvarsam förstås men jag var bara tvungen att få skriva den rubriken… ;0)

Så; inte allvarsam men fasiken vad VIKTIG! Nu har vi haft två dagars lekclinic med Siv Svendsen och jag har fått massor av inspiration och tips och känner mig rätt generad över min usla, fantasilösa lek ;0). Och sporrad att gå ut och leka järnet.

Sivs arbetssätt kan sammanfattas med orden: Ju mer galenskap desto bättre. På torsdagens föreläsning fick vi också se prov på den galenskapen – både genom många illustrativa filmer och genom att hon visade IRL med sin härliga bordercollie Vips.

Siv inledde med att säga: Den enda regeln är att det inte finns några regler!

Jag tycker att jag i största allmänhet ser folk träna med allt för många regler i leken och då blir leken inte en riktigt rolig belöning utan nästan något kravfyllt eller något hunden gör pliktskyldigast. Och jag står först i det ledet! Jag har allt för många idiotregler som jag överfört utan eftertanke från Dacke till Totte. Med Dacke gick det sällan ett träningspass utan att blodvite uppstod. Jag försökte ha några regler men de var ärligt talat svåra att hålla för han var helt sjukt galen i sina leksaker och jag var inte konsekvent.

Siv tycker att hunden ska vara galen i sina leksaker och lite fräck – de ska försöka sno dem så fort de får chansen. Gör Totte det? Nej. Han väntar artigt på ett kommando. De här dagarna har fått mig att bestämma att jag ska skrota mina regler. Däremot vill jag ju att visssa saker ska fungera när vi leker – som att han kommer tillbaks med leksaken (det gör han för det mesta). Men det kan vi ju jobba på i lekens form! Jag vill ha en cockergalning! Nu ska jag jobba på det – väldigt roligt ska det bli.

På fredagen hade vi tio visningshundar av olika storlek, modell och personlighet och vi tog upp teman som; rätt från början med valp, utveckla moment med lek, komma tillbaks med leksak, kunna byta leksak, få en fräck hund, lek vid störning och rädsla, motivationsproblem, öka intensitet och få större mångfald i leken.

Det finns massor mer att säga om den här clinicen men jag passar på att säga det med bilder, inte med ord:

Lovisa & Fendi

Barney

AK & Perry

Till

Figge

Unni

Yip Yap

Siv

Valle

Till

Nemo

Fendi

Unni

Akku

Nemo

 

Akku

Till

PS: En sak till: Siv är en UNDERBAR föreläsare. Jag har aldrig skrattat så mycket på en hundföreläsning som i går. Hon är grym. Också som instruktör. Så om du får chansen att gå för henne så gör det! DS