Jag har börjat baklängeskedja hela moment i lydnadsklass 1 nu. Jag har filmat vårt första pass så ni som vill har en kortversion och inte orkar läsa texten kan hoppa direkt ner till filmen :o).

Tidigare har jag mest framlängeskedjat hela eller delar av momenten men nu vill jag gå in i att verkligen sätta momenten på plats och då tycker jag baklängeskedjning är fenomenalt. Hunden blir förstärkt av att gå vidare i kedjan eftersom ju längre in i momentet den kommer desto närmare belöningen kommer den. Belöningen serveras ju alltid på samma ställe – efter den absolut sista delen i momentet. Det blir väldigt stabilt helt enkelt.

Här kommer en beskrivning av hur jag jobbat med kedjning av läggande under gång. Grundförutsättningen för kedjandet är att hunden kan alla delarna var för sig. För ni vet ju; ingen kedja är starkare än sin svagaste länk…

 Delarna (länkarna) i läggande under gång ser (i min version) ut så här:

 • börja gå fot med hunden (från sittande vid sidan)
 • lägg hunden under gång
 • låt hunden ligga kvar (gå ifrån, vänd upp, stanna, gå tillbaks)
 • gå in vid hundens sida
 • sätta hunden upp (efter att ha stått stilla i minst fem sekunder)
 • belöning

 

Kedjan:

Länk nr 1:

 • sätt hunden upp (efter att ha stått stilla i minst fem sekunder)
 • belöning

 

Länk nr 2:

 • gå in vid hundens sida
 • sätt hunden upp (efter att ha stått stilla i minst fem sekunder)
 • belöning

 

Länk nr 3:

 • låt hunden ligga kvar (gå ifrån, vänd upp, stanna, gå tillbaks)
 • gå in vid hundens sida
 • sätta hunden upp (efter att ha stått stilla i minst fem sekunder)
 • belöning

 

Så här långt kommen, efter att ha repeterat länk 1, 2, och 3 några gånger med framgång satte jag ihop ovanstående till en enda delkedja, dvs som nr 3. Jag gick sedan vidare till att göra länk 4.

Länk nr 4:

 • lägg hunden under gång
 • låt hunden ligga kvar (gå ifrån, vänd upp, stanna, gå tillbaks)
 • gå in vid hundens sida
 • sätta hunden upp (efter att ha stått stilla i minst fem sekunder)
 • belöning

 

Länk 5 orkade vi inte lägga på idag men det blir nästa gång:

 

Länk nr 5:

 • börja gå fot med hunden (från sittande vid sidan)
 • lägg hunden under gång
 • låt hunden ligga kvar (gå ifrån, vänd upp, stanna, gå tillbaks)
 • gå in vid hundens sida
 • sätta hunden upp (efter att ha stått stilla i minst fem sekunder)
 • belöning

 

Innan jag började kedjandet så kollade jag de delar som jag sedan innan vet är lite svåra:

Att vänta på kommando för att få sätta sig upp är en liten luring. Jag tränade därför länk nr 2 flera gånger innan jag börjar sätta ihop den med länk nr 1 och 3.

Det visade sig också att jag fick problem med själva ligg på kommando (länk nr 4) första gången jag skulle göra den länken av kedjan men det tror jag mest var för att han vid det laget var rätt trött.

Under kedjningen av länkarna 1, 2 och 3 lägger jag bara hunden med en godis (lockar) eller låter honom lägga sig frivilligt om han erbjuder det direkt. Jag vill inte lägga någon energi på att här få fram ett frivilligt läggande, det känns bara stökigt. Det är ligga kvar han ska göra, hur han kommer ner i liggande position är för mig helt oviktigt.

Vid första träningspasset kedjade jag alltså till och med länk nr 4.

Nästa gång tänker jag gå rakt på länk 3 och sedan hoppa vidare till 4 och 5 för att sedan släppa nr 3 och bara kedja de två sista länkarna. Innan jag börjar kedja då så kontrollerar jag de(n) del(ar) som jag hade strul med nu; ligg på kommando.

Jag kan när som helst lyfta ut en liten del av kedjan och träna den för att stärka den, om jag märker att den är svajig. Till exempel gå in vid hundens sida, sätt hunden upp (efter att ha stått stilla i fem sekunder eller gärna mer), belöning. Jag kan också göra en del enkla övningar där jag går in vid hundens sida, står stilla och belönar för att den ligger kvar. Det går ju att mixtra hur som helst med enskilda grundfärdigheter eller delmoment i momentet för att sedan gå in i kedjandet igen.

Men tanken är ju att allt detta mixtrande med delar i princip ska vara gjort när jag börjar kedja ihop hela momentet. Och jag har gjort otroligt mycket delmomentträning så jag kan gå rätt fort fram verkar det som.

Jag skriver alltid ner mina kedjor på ovanstående vis och tar med lappen ut när jag tränar! Annars gör jag fel. Jag kan omöjligt hålla allt i huvudet i början. Men även jag blir ju kedjad så i slutet kan jag kedjan bra :O).

Jag belönar översvallande och håller gärna på en stund med själva belöningen. Men här får man se upp så att man inte kör slut på hunden i sin ambition att belöna bra. Jag tycker inte belöningen måste vara på samma sätt hela tiden dock men den ska vara lika bra… Det gäller ju också att tänka på vilken sorts belöning jag vill använda med syfte att påverka energin i momentet. Jag tror jag har lite väl mycket energi i min just nu.

Jag har börjat röra vid Totte mycket mer nu när jag belönar. Ofta i kombination med lek eller matning. Tanken är att han ska nöja sig med klapp och smek som belöning sedan – inte alltid så klart – men alltid på tävling.

Det som kan vara tidskrävande och lite ansträngande för både hund och förare när man baklängeskedjar är att så fort hunden gör fel så måste du börja om från början igen. För varken mig eller Totte blir det bra att ägna sig ett helt träningspass åt baklängeskedjning. Det tycker vi är för jobbigt. :o)

Och här kommer film på vårt första stora baklängeskedjningspass av läggande under gång: