När jag började med klickerträning för åtta år sedan så var jag stum av förundran över min instruktör vars hund gjorde den ena konsten efter den andra utan att matte ens sa något. Hon bara stod där och väntade. Och så klickade hon plötsligt för något som hon ville ha. Och då gjorde hunden exakt samma sak en gång till!!! Magi. ;-)

Nu är det jag som står där med en klickerklok hund (Dacke) och en på god väg (Totte) men jag har inte glömt av hur det kändes att inte förstå hur jag skulle göra. Och jag har elever som påminner mig igen och igen!

Jag träffar många crossover-tränare som sliter sitt hår inledningsvis och en av bloggens läsare skrev för ett tag sedan:
Det svåra tycker jag är att begripa hur man ”shapar”, hur man genom att vänta ut hunden får den att ”erbjuda ett beteende”, och även att därifrån komma fram till det beteendet som man vill ha.

För er som inte redan läst mitt tidigare inlägg om att shapa och fånga http://www.klickersmart.se/2009/07/26/att-shapa-och-fanga/ så kan jag rekommendera det först.

För många av mina elever har shapingen lossnat genom att de helt enkelt börjat med att fånga beteenden först. (Och som ni kan läsa i ovanstående inlägg så är det alltså så här jag börjar träna med valpen.)

Först: Vad är skillnaden på att fånga och shapa? Jo, när du fångar så fångar du helt enkelt ett beteende som hunden naturligt erbjuder, till exempel att den backar två steg. När du shapar så formar du fram ett beteende, steg för steg tills det ser ut så som du vill ha det, till exempel backa upp på en låda, snurra runt, göra snygga ingångar, stå mitt i rutan och så vidare.

Fånga vad som helst, ta gärna något som du vet att din hund gör ofta. Alla hundar gör något, om de lever.  De rör sig; en tass lyfts, ett huvud vrids, nacken böjs, de lägger sig, ruskar på huvudet och så vidare. Klicka för något som händer – gärna det första som händer – så ni kommer igång. Vänta inte nödvändighetsvis på att exakt samma sak ska hända igen utan klicka för vad som helst annat som händer.

De flesta behöver få igång hundens förmåga att erbjuda beteenden, inledningsvis handlar det därför inte om att beteendet nödvändigtvis ska erbjudas igen och igen. Det där kommer av sig själv så småningom – hunden upprepar det som lönar sig.

Att stå och glo på varandra utan att något händer är inte särskilt uppbyggligt för träningskänslan. Tänk så här (särskilt inledningsvis): Det ska aldrig gå mer än fem sekunder mellan varje klick.

Om både du och din hund är crossovertränade så kan ett enkelt sätt att fånga vara att börja med targetträning. Nästan alla hundar sträcker sig mot en handflata eller ett finger som presenteras en liten bit ifrån dem. Klicka för det där lilla rycket i nacken när hunden sträcker sig. Det här blir troligtvis en shapingövning; du vill inte bara att hunden ska sträcka sig mot handen utan slutmålet kan vara att den ska hålla nosen mot handflatan i två sekunder. Forma fram det steg för steg.

Om du har en hund som bara blir stillasittande så försök att varva med att kasta godiset efter klicket och att ge det i handen, så du bygger in rörelse i belöningen. Lek givetvis gärna också. Undvik att klicka för just stillasittande om det är där ni fastnar.

En annan bra och inte alls dum fråga från en läsare lyder:

Dum fråga kanske men kan hunden bli stressad av klickerträning? Om jag står stilla och väntar och hunden blir mer och mer uppvarvad hur ska jag då göra?

Visst kan hunden bli stressad av klickerträning – en hund kan bli stressad av all dålig träning! Och det går givetvis att träna dåligt som klickertränare. ;-) Ogenomtänkt träning med oklara mål och för höga kriterier brukar vara dålig träning.

Jag vill undvika frustration hos mina hundar. Lite skadar inte men jag vill verkligen inte att träningspasset ska domineras av en hund som ylar och piper. Med Totte sänker jag kriterierna väldigt mycket när han börjar ett pass på det sättet. Han ska helst inte få chansen att varva upp sig (för mycket) och det får inte gå för lång tid till första klicket.

Ett väldigt bra exempel är mitt andra träningspass med klossen (som jag använder för att lära in fina ingångar vid sidan). Jag har först kriteriet att han skulle upp med en tass på klossen men detta kriterium ändrade jag fort till att han bara skulle närma sig den. Inledningsvis är det mycket pip men jag bestämmer mig för att jobba vidare med sänkta kriterier och se om det släpper, vilket det gör. Se själva här:

De flesta har inte hundar (om det inte är valpar för de gör saker nästan hela tiden) som steppar loss och erbjuder allt möjligt skojigt som du kan fånga. Den första tiden med en crossoverhund handlar om att skola om den så att den får ett nytt tänk. Plötsligt ska den göra en massa saker – tidigare har den säkert blivit belönad för att INTE göra en massa.

Inskolningen kräver att du tar små, små steg där du belönar för kreativitet och rörelse snarare än att tänka att ”nu ska vi minsann träna ligg och jag tänker stå helt stilla tills hunden ligger”. Dela upp allt du gör i små delar! Du kan troligtvis vänta ihjäl dig på att din hund ska snurra ett helt varv. Istället kan du klicka för att huvudet vrids lite åt sidan, sedan en tass, sedan en till och så vidare.

Ganska snart så har din hund skaffat sig en liten repertoar. Då kan du börja att växla mellan de här olika beteendena genom att först klicka några gånger för det ena, sedan hålla inne på klicket och klicka först när ett av de andra beteendena erbjuds. Och vips, så har du en hund som är klickerklok: den erbjuder det beteende som den senast fick klick för och får den inget klick så ändrar den beteende.