Det absolut första jag tränar för att få till ett läggande under gång är tekniken i läggandet. Det gör jag stående eller sittande (med Totte sittande – han är så liten så det är så bekvämt att sitta ner + att jag har svårt att se hur han rör tassarna om jag står) framför hunden.

Jag vill att hunden ska få in ”fällknivslägganden” där den liksom fäller sig bakåt och jag shejpar fram den teknik jag vill ha. Jag tänker bakåt. Totte fick utveckla sin teknik genom bugandet (som en lekinvit) men jag har också tränat att han först fått backa och direkt från backandet lägga sig ner.

Det är bra att få med bakåttänket redan från början. Senare ska hunden ju bromsa för att lägga sig – både från gående och springande, har de redan innan lärt sig att ligg betyder att ”tänka” bakåt så får man lite gratis då. (Det finns en film på hur jag tränar tekniken på frivilliga lägganden om du vill se mer av den tidiga träningen).

De här stegen går jag igenom för att få till läggandet under gång:

1. Teknikträning – bugande, backande, fällkniven – av själva läggandet (shejping!)
2. Frivilligt ligg från stående framför mig
3. Frivilligt ligg från gående framför mig
4. Frivilligt ligg från gående vid min sida
5. Jag ger kommandot ”ligg” samtidig som beteendet utförs frivilligt framför mig
6. Jag ger kommandot ”ligg” samtidigt som beteendet utförs frivilligt vid min sida
7. Jag ger kommandot ”ligg” strax före beteendet utförs frivilligt vid min sida
8. Jag förstärker beteendet endast om kommandot är givet på förhand
9. Jag ger andra signaler och förstärker inte beteendet (ger också det riktiga kommandot och förstärker!)

Jag testar alla steg i olika (svåra) miljöer! Beroende på störningar så sänker jag kriterierna när det behövs. Till exempel kan jag vara på nummer 9 hemma i trädgården men nummer 5 på brukshundsklubben en dag då det är fullt med hundar som tränar.

Gällande nummer 5 & 6 på listan så jobbar jag inte alltid med det – det går ofta att hoppa rakt på nummer 7. Oftast har hunden en sådan förväntning på att det är det här som ska göras (eftersom vi tränat det precis) så då går det att gå vidare lite fortare.

När det gäller nummer 9 på min lista så vet jag att det finns dem som vill att alla ord ska betyda något, det ska inte finnas några nonsensord i träningen. När de säger ett ord så ska det betyda något för hunden, att ha ord som inte betyder något kan bara verka förvirrande. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det ena eller det andra faktiskt. Jag har använt nonsensord ”gran, ägg, blomma” i träningen av Dacke och det funkar så tillvida att inget händer – han koncentrerar sig som 17 och när ”rätt” ord kommer så gör han beteendet blixtsnabbt. Vi får se vad som händer med Totte.

Här kommer en film som visar Tottes träning av steg 2 – 8.