Ok. Upp på vägen igen efter att ha kört i diket. När jag väl lugnat mig efter den urusla träning jag hade sist så har jag tänkt, resonerat lite med kloka människor och tänkt lite till. Och kommit fram till att så farligt var det nog inte ändå… ;o)

Jag gillar fortfarande tanken att man börjar övningen på ett sätt som gör att hunden associerar till vad övningen går ut på. Dvs näsa på direkt om det är en sökövning. Men å ena sidan gillar jag även att skilja på markeringssätt och nosarbete, som vi gör i specialsöket. Å andra sidan så är den slutgiltiga markeringen här att lyfta pinnen, och det har vi ju inte börjat med än.

Med andra ord: Jag tror inte det spelar någon större roll hur jag började här. Det var fortsättningen, när jag skulle gå från att leta upp en lapp till att lägga in fler lappar som sket sig eftersom jag kombinerade två tillvägagångssätt. Fanny skrev för övrigt en kommentar till mitt förra inlägg om sina erfarenheter av att börja med markeringen: ”Jag föredrar att lära hunden markeringen först, kanske eftersom jag har aktiva hundar som gillar att plocka med saker. Jag upplever att jag får mer frustration om de inte har en uppgift utan bara får klick för att nosa på rätt lapp.”

Som sagt huvudsaken är väl att tänka efter vad just jag har för hund framför mig just nu. Och jag har ju en rätt het hund som lätt blir frustrerad.

Så; antingen jobbar man med många lappar direkt och klickar när hunden nosar på rätt lapp. Eller så jobbar man med en lapp först och jobbar sedan succesivt in andra lappar så att hunden gör ett urval. Jag gjorde en kombo som fick Totte att ”bryta samman” för han fattade inget alls. (Det var nog snarare jag som bröt samman men han blev frustrerad och fattade inte vad han skulle göra.)

Jag väljer det här arbetssättet, med lapparna, av två skäl: 1. För att hunden ska fatta ”urvalsgrejen”. 2. För att jag ska slippa en massa plockande med pinnarna. Jag vill gärna ha felbeteenden, tex att plocka upp fel pinne, innan jag ens blandat in pinnarna, så jag kan släcka ut dem då. Vet inte om det funkar men det är en bra teori i alla fall. :)

Så nu har jag jobbat med att riva lappen i små, små bitar (bra tips från andra är att använda kirurgtejp, vanlig tejp, post it-tejp) och satt den på en vägg. Väggen är bra för det är svårt för hunden att krafsa då, ett vanligt beteende för många hundar. Sedan har jag börjat lägga ner den på golvet.

Därefter har jag valt att lyssna på min träningskompis Jenny som är en MYCKET noggrann människa. Hon gillar, precis som jag, att ha andra objekt än det slutgiltiga (pinnarna) som en mellanstation tills beteendet är väldigt säkert. Och hon har jobbat med metallskedar, eftersom hennes hund inte är tränad på att bära metall. Totte ska alltså med nosen markera den sked som har min doft.

Så nu har jag haft två träningspass med att nosa upp små, små lappar på vägg och golv och därefter jobbade vi så här under ett pass: