På fredag ska vi på en riktig tävlingsträning! Arrangerad av Göteborgs Hundarena i min älsklingslokal. Det ska bli superskoj!

Eftersom jag vet att jag kommer bli lite nervös så gäller det att ha en plan. Vad är syftet för den här träningen? Jo, att Tassla ska få en härlig, rolig upplevelse som gör henne jättepepp på situationen. Mitt mål är att hon ska ha en fin attityd hela tiden och att jag ska kunna hantera varje situation på ett sätt så att det främjar hennes upplevelse. Jag kan nämligen bli lite stel och handlingsförlamad av en sådan här situation (när jag blir nervös). Så det är jättebra träning för mig själv det här.

Därför har jag gjort en plan, förstås. :) Den ser ut så här:

1. Jag går in på plan, en bit in kommenderar jag fri från buren och vi går fram till tävlingsledaren. Där förklarar jag att jag kommer leka en stor del av passet och att hon bara ska fortsätta kommendera som om jag inte gör det ;).
2. Sedan börjar vi linförigheten. När som helst under det momentet då jag märker en bra position börjar jag leka, efter kort lek fortsätter vi gå lite till.
3. Nästa belöning (lek) kommer efter slutet på momentet. I belöningen kommenderar jag ett snabbt ligg och belönar det.
4. Sedan gör vi läggande under gång, hela momentet + förflyttning till inkallning.
5. Där går jag ifrån, vänder tillbaks för att hon sitter, belönar med godis, går ifrån, kallar in och låter henne springa in i leksak.
6. I leken kommenderar jag – och belönar – för ett stå.
7. Därefter gör vi hela stå under gång. Tävlingsmässig belöning.
8. Vi gör hela apporteringen. Tävlingsmässig belöning.
9. Vi gör hopp över hinder. Belöning rakt in i leksak.
10. Massor lek hela vägen ut och utanför plan!

Jag får se om jag är med på platsen. Beror på vilka hundar vi får ligga bredvid och om man får belöna eller ej och hur Tassla känns i miljön. Tandvisning är vi också med på. Ska börja träna det bara :).

Jag ska nog ha en plan B också – vad händer om det inte blir som jag tänkt? Så jag inte blir handfallen. Det är mitt mål; jag ska ha en plan för varje händelse och Tassla ska kännas glad och fin och ha en bra attityd hela vägen!

En bra plan B är att ta fram handtargeten. Den tycker ju Tassla är jättekul och den är automaitserad i hennes beteenderepetoar. OM något ”fastnar” så tar jag bara fram den och kan sedan leka lite, göra en handtarget till och leka lite till. Och skulle allt bara kännas bajs så leker vi hela tiden och gör lite baklängesmarsch emellan.

Jag tänker värma upp med fokus på att Tassla ska känna sig trygg och frimodig i miljön, samt förstärka rätt position i fotgåendet lite intensivt. Det sistnämnda har jag märkt hjälper henne att hålla position när vi ska gå en lite längre bit sedan.

Nu är vi redo!

:)