Okej, som ni anar så gillar jag att mäta och undersöka saker och sedan titta på tabeller och lägga pannan i djupa veck och fundera; ”jaha, vad kan det här betyda då”?

Och jag bloggar förvisso för att det är roligt men jag skulle aldrig skriva om det inte vore kul/intressant/utvecklande även för någon annan. Så därför tog jag reda på lite om vem ni är genom Läsarbarometern. (se förra inlägget). Sista frågan i läsarundersökningen var vad ni ville jag skulle skriva om. Här kommer ett urval av vad ni svarade – och min respons på det.

Tanken med den här bloggen är att ge inspiration till träning och kunskap om klickerträning.
Därför är det ju glädjande att läsa att det är just det ni är ute efter ;-)…

Era önskningar är många och roliga, ett litet axplock:

Funderingar kring ”teori i praktiken”. Vilka svårigheter du stöter på och hur du löst det. Er alltid på utkikk etter nye ideer eller løsninger. Konkreta träningstips. Vanlig lydnadsträning. Valpetrening. Innlæringstips (hvordan gjør du det fra starten når du trener inn noe). Nåt som alltid brukar vara bra att veta är ju hur man gör när man kör fast. Jag har en CO-hund så vi kör fast rätt ofta :). Filmer hur du lär in olika saker. Konkreta träningstips.Den vardagliga träningen. Vardagslydnadsträning. Hur på bästa sätt använda klicker i vardagslydnad. Arbetslust Träningstips, belöningsutveckling. Shejping, tävlingsträning, förstärkare (vad som är förstärkare, olika typer av belöningar, resonemang kring beteenden som kan vara belönande men som man kanske inte tänker på som belöningar… Själv kämpar jag med inkallningsträningen samt samarbetsvilja hos min hormonstinna unghund så frågor som rör det är ju alltid intressanta! :)

Många av er återkommer till detta med hur man gör när man har kört fast och hur jag löser problem och hanterar motgångar. Det är ju det absolut roligaste att skriva om så jag fortsätter med det då! :-) Ni får gärna återkomma med konkreta exempel på VAD det är NI kör fast på!

Flera av er följer också valpträningen och har själv valp eller unghund och har frågor kring det, tex:

Hur man lugnt och metodiskt presenterar klickern, avancerar framåt med det som är väsentligast när man har en ny valp i hemmet. Hur går man till väga med det viktigaste?/ Vad bör jag lära den unga valpen? Jag har en valp som är tio veckor och som jag har börjat klickerträna så smått. Vad tycker du att man bör prioritera i början av valpens inlärning? Vad gör jag för fel när valpen sitter blickstilla och tittar på mig och blir frustrerad när jag inte klickar?

I nästa nummer av Canis (december-09) har jag skrivit en lång artikel om ovanstående med fokus på tävling och jag vill inte förekomma den men jag lovar att återkomma med konkreta exempel på ovanstående. I detta numret av Canis (oktober) är det en jättebra artikel skriven av Marianne Tønseth och Anette Matland om valpens första viktiga tid i det nya hemmet. Rekommenderas! (Se också lite längre ner, min kommentar kring hur man shapar).

Det hade varit kul om du även kunde ge konkreta exempel på kriterieplaner, det ger mycket om man jämför med hur andra strukturerat upp sin träning.

Kriterieplaner, ja. Jag ska definitivt lägga upp några exempel på detta, jag sätter ofta flygande kriterier och är dynamisk i mitt kriteriesättande, ibland slarvig. Så det skulle hjälpa mig att bli tydligare!

Det svåra tycker jag är att begripa hur man ”shapar”, hur man genom att vänta ut hunden får den att ”erbjuda ett beteende”, och även att därifrån komma fram till det beteendet som man vill ha. /Shapingtips, men hvordan kriterier du har og progresjon./Jag vill ju inte gärna klicka och belöna skällande och krafsande på mina ben? Dum fråga kanske men kan hunden bli stressad av klickerträning? Om jag står stilla och väntar och hunden blir mer och mer uppvarvad hur ska jag då göra?

Åh så skoj, kommer snaaaart ett inlägg om detta!

Vill veta mer om praktisk användnig av Premacks principer, gärna exempel. Har en hund som är tokig i dofter och skulle vilja använda det som belöning.

Vet preciiiiis vad du talar om. Återkommer!

Gärna mer momentinlärning och träningstävlingstips.

Kommer mer. Hela vintern ska det bli momentinlärning (klass III för Dacke och klass I för Totte). Tävlingsträning är ett favoritämne så det återkommer jag till med jämna mellanrum.

Jakthundsträning med klicker.

Hm, jag kan tyvärr inget om detta, har aldrig pysslat med jakt och tror inte jag kommer att börja heller. MEN jag rekommenderar Thomas Stokke som är en fantastisk klickertränare och instruktör. I vår kommer Canis Göteborg dessutom har kurs för jagande retrivers med inhyrda instruktörer, så håll gärna utkik på hemsidan.

Trening trening trening :)

Hahaha, jo det kan jag nog lova-  att jag kommer skriva om träning…

Tack allihopa för era önskningar! Fortsätt gärna att höra av er med nya.