Man bör gå på kurs! Alltså, det gör allt för min träningsmotivation. Att få nya kunskaper, sätta upp nya mål och prova mina färdigheter! Och inte minst att få träffa likasinnade – klickermänniskor där ramarna för träningen är de samma men variationen av utföranden berikar. I år går jag en längre tränarkurs för Fanny Gott och Thomas Stokke på Klickerklok. (www.klickerklok.se)

Och går jag på kurs så ska jag givetvis sätta mål för mitt deltagande. Mål som utmanar men ändå är realistiska och mål som känns roliga att ta sig an.  Att sätta mål för träningen med en hund som är krasslig mer till än från kan vara lite svårt.  Dacke får en slags skov där han troligen aktiverar en muskelinflammation, som vi för det mesta håller i schack med massage ungefär två gånger i månaden hos Annika Falkenberg. (Vilket han har blivit mycket bättre av!) Han är utredd från topp till tå och veterinärerna har inget bra svar; lederna är fina, ryggen och nacken är bra, alla värden perfekta osv. Ändå biter han i perioder upp sår på benen och går knackigt.

I höstas gjordes dessutom en operationen av uppfransade ligament i höger framben. Ovanpå detta så har Dacke ibland problem med magkatarr. Usch det låter ju hemskt men jag tror jag har gjort allt för att hjälpa honom men jag når inte hela vägen.
Så mina mål har två nivåer;
en nivå som gäller om Dacke är frisk och en nivå som gäller om han inte är det.

Friskmålen:

  • Starta i Lydnadsklass III, vilket innebär att samtliga delmoment och moment ska vara på plats. Behöver nog titta på några grundfärdigheter också; har knappast flytnivå på luktdiskrimineringen till exempel. (Ska precisera detta närmare).
  • Lära in nya tricks; vinka, sätta tassarna i en skål, sitta vackert (på bakbenen), tass över nos, stå stilla vänd bort från mig, lyfta en baktass.
  • Bli en fena på hottarget (ska förklara detta vid ett annat tillfälle). Har införskaffat tre jojoar som är snarlika och han ska välja den som är grön och blommig, inte någon av de randiga…
  • Se till att Dacke får en bättre självkontroll där han också väljer att jobba med mig istället för att välja annat. Ingår att bli helt säker på burlekarna och att han ska kunna leka med mig trots godis- mat- och lekstörningar. (Det här målet ska jag också precisera lite bättre).

Intefriskmålen:

Beror på om han verkligen är dålig; då blir det bara lite stillsamt nosarbete och enkla tricks. Om han bara är lite halvkrasslig kan jag fortsätta med målen ovan – fast väldigt light. Dvs inget tävlande, göra lite av nästan allt men mycket lugnare, inte göra tricks eller övningar som är fysiskt besvärliga för honom. Sänka alla kriterier jättemycket och träna korta pass med ordentlig uppvärmning (vilket gäller även om han mår bra så klart.)

Jag håller tummarna för att han fixar att börja köra i gång lite mer träning nu efter en lång konvalecent som vi trappat upp succesivt. Han är ju väldigt träningssugen och VILL så mycket. Jag med ;-). Nu gäller det bara att han håller för allt kul vi kan göra…