Tävlingsträning i dag igen.  Nu med inriktning på störningar. Vad stör din hund mest på en tävling? En tävlingsledare som kommer väldigt nära? En hund som leker utanför planen? Eller en låda med roligt innehåll?
Okej, fram med lådorna då alltså. Först två lådor som jag fick gå fritt följ förbi. Det gick bra tills tävlingsledaren Fanny började intressera sig för en av lådorna och minsann men var det inte något som PEP i lådan också? Svååååårt tyckte Dacke som darrade i kroppen av längtan att få springa fram. Det blev belöning á la gigantisk när han klarade att hålla sig ifrån att springa fram bara några sekunder. Här gäller det att ha timing så han inte får misslyckas och springa i väg för att kolla.

Grunden i min träningsfilosofi är att jag vill skapa situationer så att min hund lyckas med det vi ska göra. Jag planerar min träning så att min hund ska lyckas – fram för allt i ett inlärningsskede. Men även när han ”kan” det vi ska göra. För vad är att kunna egentligen? Att min hund är suverän på apportering i vår vanliga träningsmiljö betyder inte att han automatiskt är det på en apellplan eller i närheten av en fotbollsplan med 20 ungar som spelar boll 50 meter bort till exempel. Kriterier, kriterier, kriterier – och så rätt belöningar utifrån svårighetsgraden på uppgiften. Det är det som är grejen.