Jag har reviderat mina mål för vilka tricks Dacke ska kunna till nästa kurstillfälle (maj) för kursen hos Klickerklok. Kom på att jag ville ha med snurra på menyn så häromdagen började jag shapa in det. Jag föredrar shaping framför targeting även om targeting i vissa övningar kan vara ett komplement för att variera träningen. (Som i rutan tex, där har jag blandat hej-vilt vilket funkat bra). Så här såg kriterieplanen för mitt första träningspass för snurra ut:

  • Klick för tasslyft eller rörelse med huvudet beroende på vad han bjuder först. (Det blev tasslyft, vänster framtass). Belöningsplacerade så att han var tvungen att vrida på huvudet åt vänster. Upprepade några gånger och fick fram att han tog ett litet steg åt sidan med vänstertassen.
  • Klick för att resten av kroppen börjar följa med i rörelsen åt vänster (som i början av en ingång). Belöningsplacerade ännu närmare hans vänstra bog. Efter några klick hade han rört sig i en fjärdedels cirkel.

Under detta träningspasset kom jag igenom halva snurren på väldigt kort tid. Sedan hände det att han tyckte att vi skulle göra en annan övning, nämligen början på framförgående som jag tränade mycket i hans ungdom. Då stod han blickstilla och hade nosen rakt fram innan han började trippa framåt (med mig rakt bakom honom). Efter att ha fastnat i snurren där några gånger sänkte jag kriterierna och klickade för rörelse innan han kom så långt och sedan avbröt jag för i dag. Det här kommer vi igenom nästa gång!