Åh så många gånger jag har skrivit om att jag tar ”nya tag” ”laddar om” nystartar” osv i lydnaden. Men det känns verkligen som att vi har hack i maskineriet när det gäller lydnaden. En del ofrivilligt (jag blir sjuk, Tassla blir påflugen) men så handlar det om prioriteringar ”nu är det jaktsäsong och jag har inte tid” eller ”jag måste tyvärr jobba som en gnu och orkar knappt träna hund”. Det sistnämnda sker oftast på vintern då det inte är så lätt att gå ut i kyla och mörker och riva av ett lydnadspass.

Häromdagen tränade jag för första gången sedan den bedrövliga tävlingen vi gjorde för någon månad sedan, där Tassla var SUPERFIN den första rundan och kraschade mentalt den andra. Efter den första besvikelsen tänkte jag bara ”ok nu kommer skendräktigheten, skit i lydnaden ett tag”. Träningen häromdagen var med två lydnadsess som gav mig motivation genom bara att jag fick se deras träning. Jag var också positivt överraskad över att Tassla hade ett sådant fantastiskt driv och inte visade några skendräktighetsfasoner – de märks nämligen rätt mycket i vardagen just nu. Hon sover mycket, är extremt kelsjuk och väldigt ”plåstrig” på mig samt sur mot alla andra.

IMG_7569_2

Kloka Maria sa till mig att nu är jag på en nivå där jag måste träna mycket mer för att få till det sista. Jag får inte slarva med träningen om det ska bli bra. Hon har ju helt rätt. Nu är ju dessutom jakttränings-säsongen i princip över* och jag vill ändå ge lydnaden en ordentlig chans igen.

Så! Vi startar om – för typ tionde gången.

Planen nu är att träna åtminstone fyra gånger i veckan, varav en helst ska vara träningstävling och ihop med andra. Den närmaste månaden har jag lyckats boka in nästan en i veckan, bra bra.

Jag kommer fokusera på TRE moment i veckan inledningsvis. MEN kommer nog lägga in fotgåendeträning varje vecka –  då med huvudfokus på uthållighet eftersom hon föll igenom på fotgåendet förra tävlingen. Tills nästa tävling ska jag vara uppe i tio minuter långa fotgåenden utan belöning. (Jo jag växlar med korta pass med belöning också ;) ).

Vecka 1: Fotgående, rutan, inkallning med stå och ligg

Vecka 2: Vittring, Z, hoppapport

Vecka 3: Apporteringdirigering, fjärr och fotgående

  • Jag kommer i varje pass göra minst en tävlingsmässig kedja (med endast tävlingsmässiga belöningar) där jag sätter ihop olika delar av olika moment. Jag kommer även försöka tänka tävlingsträning genom att tex värma upp på ett ställe och utföra på ett annat.
  • Jag kommer se till att jag får träningstävla minst en gång i veckan (om jag bara hittar folk till det) – då fokus är att ladda situationen med positiva upplevelser.
  • I övrigt fokuserar jag på att detaljer i momenten som kommer höja helheten samt på att kunna genomföra momenten med olika förutsättningar (tex gå från hög energinivå och spring rakt in i ett z där hon måste lyssna noga på mig).
  • Jag kommer även träna på att lyckas på första försöket.

Och jag kommer skriva om hur det går och hur jag tänker kring träningen här. :)

IMG_7595_2

Fyra pass har jag fått till den senaste veckan, där jag bland annat gjort ett 3,5 minuter långt fotgåendepass utan belöning ena dagen, ett 2,5 andra tillfället och det fjärde tillfället, idag, gick vi 5 minuter utan belöning. Det är rekord. Herregud. Hon är fyra år snart och vi har aldrig gått ett 5-minuter långt fotgåendepass utan belöning.

Hur gick det då? Jo tack bra! :) Tassla har inte primärt problem med uthållighet. Om hon tappar i fotgåendet så tror jag hon gör det för att något annat stör henne. MEN jag tänker ändå att detta ska härda henne. Blir hon van vid långa fotgåenden utan belöning blir det lätt på tävling. Det jag märkte under fem-minuterspasset var att hon blev lite yvig och flaxig men hon hämtade hela tiden upp sig och det var inte sämre när vi slutade än när vi började. Jag måste dock bli mycket bättre på att ge henne hjälper när jag tränar uthållighet – så hon inte får träna på att utföra tekniskt dåliga detaljer. Och så gäller det att efter de långa passen belöna länge och mycket bra, men det tror jag att jag gör.

Detta är en väldigt rolig utmaning som jag är väldigt spänd på hur den ska gå, kan nästan inte vänta på nästa gång vi ska träna det!

*16 § Trots 16 § första stycket lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, får jakthundar som är lämpade för respektive jaktändamål användas av jakträttshavaren eller av annan person med jakträttshavarens medgivande vid tillåten jakt och vid jaktträning enligt följande:

Hundar: Hund som inte förföljer vilt efter fågel den 16 aug.–den 15 apr.