Blev ändå lite sugen på att börja sträva mot klass III när jag häromdagen testade lite delar av momenten i eliten. Satte mig därför och skrev ner vad jag just nu tycker är viktigt att kampanja genom att gå igenom alla momenten i klass III.

 Momenten i klass III:

Sittande i grupp, 1 min: Sitter bra i två minuter, dock ej tränat det på så längt avstånd.

Platsliggning, dold 3 min: Detta är vi inte alls i närheten av. Tassla har hitintills tyckt det varit obehagligt då jag lämnar henne så hon inte ser mig. Började träna detta på lägret med Siv och måste ta tag i det omedelbart.

Fritt följ: Tja, allt behöver bli bättre men vi är gott i gång med allt…

_MG_2898

Sättande: Detta har vi tränat väldigt lite. Behöver träna ordförståelse mycket mer, alla tre orden sitt, ligg, stå.

Inkallning med ställande: Har börjat med att ställa henne när vi kör around. Tycker inte det funkar så bra dock, stannar för långsamt. Behöver göra något annat.

Rak ruta med inkallning: Rak ruta på långt håll går bra men vi behöver träna de andra delarna mest; att lägga sig på långt håll, ligga kvar och bli inkallad.

Apportering med hopp: I stort sett bra, det är detaljer i ingångarna som stör nu, som tugg.

Apportering metall: Går bra fast kan komma lite tugg på slutet.

Vittring 10m: urval går bra, det är de andra delarna i momentet som vi behöver träna, och så klart – ingångarna utan tugg…

Fjärr: Haha, inte i närheten av att göra detta på 10 meter… Jag har velat med mina tecken och kommandon. Vi är dock en bra bit på gång med själva rörelserna.

_MG_2934

Det som blinkar rött just nu och som behöver kampanjas extra hårt nu är alla delar i följande moment (i denna ordning):

  1. Dold platsliggning
  2. Fjärr
  3. Inkallning med ställande

_MG_3063

Dessutom, också viktigt just nu:
Apporteringens hålla fast-del
Ingångar vid min sida
Fotgåendets alla delar, särskilt stegförflyttningar och att vara nära mig
Konskick (inför eliten, jag har inga bra konskick, velar med hur jag ska göra där)
Ordförståelse på sitt, ligg och stå

_MG_2924

Och förstås:
Rutan; fortsätta med att hitta den rätta punkten där hon ska vända, läggandet, ligg kvar och inkallning.

_MG_2916
Vittringen med andra som lägger ut och med avstånd, samt förstås hålla utan att tugga.

Platsliggning och fjärr är sådan där moment som tar tid att träna. Platsen måste jag verkligen försöka göra trygg i hemmiljö, gärna träna nästan varje dag (åh Gud så tråååkigt…) ;)

Fjärren kommer så klart inte var färdig och perfekt om några månader J utan kommer nog utvecklas under något år framöver. Jag tycker den är jättesvår. Jag är ändå glad över att vi kommit över en första tröskel med delarna i fjärren.

Inkallning med ställande kan nog gå hyfsat fort att få rätt bra, så fort jag bara knäcker nöten med vad som är bästa träningssättet för Tassla.

Well, det känns överkomligt, bara jag skärper mig med platsträningen så är det mesta inom räckhåll. En debut i klass III under hösten är planen och den verkar vi kunna hålla.

MEN det jag har beskrivit ovan är ju faktiskt mest direkt momentträning. Vad jag verkligen skulle vilja och behöver är att göra mer sådant knixigt som ordförståelselekar, lyssna-på-vad-jag-verkligen-säger-övningar, få bättre självförtroendeövningar och så vidare. Ska förstås göra sådant också!

_MG_3082

Om jag har tid det vill säga; nu börjar jaktsäsongen och vi ska träna massor jakt under en tid och känns det bra och går fint så prioriterar jag nog den träningen under de närmsta månaderna. Fast det blir ju lydnad också förstås, inte lika mycket bara… åååå varför har dygnet bara 24 timmar???

 Tack till AnnaKarin och Isabell som tog bilderna på mig och Tassla på lydnadslägret med Siv!