I morse när jag vaknade var min första tanke: Vad av alla grejer som jag nu har i min träningsbok ska jag träna på idag? Jag ville bara kasta mig ut och börja träna direkt. Så ska det vara när man har gått kurs! :)

Koncentration

Siv och Jim koncentrerar sig

Fast idag ska Tassla få ta det lite lugnt, vi ska gå en lång promenad i skogen och jag tänkte bara göra vår viltträning som innebär att jag kånkar med en and på promenaden, som hon ibland får bära. Men, då kan jag ju träna lydnad med Totte. :)

Pippi

Cristina(s ben) och Pippi

Med mig från kursen med Maria har jag en mängd olika saker att träna, som återfinns på olika nivåer i träningen. Det handlar om detaljer i mängd förstås men också helhetsträning av olika slag. Om jag börjar med de mer övergripande delarna:

 

 • Jag ska bli bättre på att sätta högre kriterier och hålla dem. Jag måste sluta vara dumsnäll. ;) Ibland låter jag henne göra fel först och sedan när hon gör rätt så belönar jag det – fast jag då byggt in felet. Till exempel så här: Hon griper apporten långsamt och tar liksom en liten sväng med den innan hon vänder upp och springer mot mig. Då springer hon i bra fart. Jag belönar farten. MEN då har hon samtidigt fått träna på ett uselt gripande. Nu har Tassla kommit så långt i sin utbildning att hon kan rätt mycket. Maria grälade på mig (det är väldigt sällan den kvinnan grälar, fniss, så det ger bra effekt när det väl händer) när jag gjorde precis det där och menade på att visst, det kan vara smart att i något läge belöna den farten men att jag kan höja ribban på Tassla nu och helt enkelt fort som 17 bryta när det blir dåligt och sedan göra om. (Och då givetvis se till att hon får göra rätt och därmed massor belöning). Svårt – och bra för mig att bli snabbare att ta beslut om vad jag gillar och inte. Själva brytandet är förstås glatt och trevligt, så Tassla blir mer taggad att få sin belöning,det vill säga göra rätt nästa gång.

  Emma och Siri
  Emma och Siri

 • Jag ska bli bättre på att få in Tassla på rätt tanke inför de olika momenten. I grunden handlar det här ju om att träna på dert tävlingsmässiga – att hunden måste lyckas på första försöket, som den ju måste på tävling. Mestadels handlar det här om momentrutiner som försätter hunden i rätt känsla med fokus på rätt uppgift. Till exempel att jag väser sitt lekljud ”schhhhh” inför att apporteringen då hon ska ta i och springa fort. Jag har velat så med mina momentrutiner och jag har inte heller haft rutiner på alla moment, långtifrån. Men nu ska jag ta och tänka till ordentligt och börja träna in dem, så att vi ALLTID gör dem på träning, det ska bli kul. Maria sa förresten en intressant grej som jag inte visste, i eliten får man inte ta i hunden det allra minsta inför momentet. Alltså kan man inte ha en momentrutin, som jag nu har, vid inkallningen där man trycker lite snabbt på hundens rygg och den håller emot.

Pippi och Cristina
Pippi

 • Jag ska bli bättre på att träna transporter – inte bara i kedjor utan även som en del av detaljträningen.
  Det går ju utmärkt att lägga in en liten transport här och där och belöna mycket i transporterna förstås. Jag vill att Tassla hänger på mig med engagemang och fokus inför nästa uppgift. Transporten i sig är ju faktiskt en uppgift den med. Ska sätta en bättre signal på transporterna så de blir lite tydligare för henne. Hitintills har jag mest velat ha henne runt mig med hyfsad kontakt och det har funkat fint på tävling men nu ska jag försöka höja kriterierna ett snäpp.Jenny och Vixhen
  Jenny och Vixhen
 • Jag ska köpa nya skor. :) Kan tyckas vara en udda punkt i denna lista men nä, nu ska jag ta ta tag i det här med att hon tycker att det är så läskigt om jag trampar på henne och köpa mjuka skor. Och ja, jag tränar redan att så fort jag trampar på henne blir det full fest. Det hjälper lite men inte helt.Siri

Givetvis ska jag även fortsätta med att tänka balans mellan kedjeträning och detaljer, att tävlingsträna och så vidare men det är saker som redan funkar rätt bra i vår träning. Så ovanstående är sådant som jag behöver ha högt på min lista ett tag.

Siv och Jim
Jim

Till detta kommer en MÄNGD roliga detaljer i alla möjliga moment. Typ alla moment. ;) Men de tänkte jag berätta om en annan dag.

Nu ska jag ut och njuta av vädret och känslan av att ha varit på en toppenkurs. Bra kurs, trevliga vänner och dessutom detta magiska väder med 20 grader varmt, sol men ändå en liten känsla av tidig höst eller sen sommar, då är livet HELT underbart.

Jim

Jim, snyggingen

Cristina och Pippi

Cristina och Pippi

Pippi och Maria

Pippi och Maria

Pippi

Pippi

Plupp

Pippis valp Plupp, även kallad Plupp – Plupp :)

Siri

Siri

Sam

Catta och Sam

Sam

Sam

Vixhen, sagohunden

Vixhen, sagohunden

Totte

Totte slappar i kursmiljö, tro det eller ej!

:)