Nu är vi igång igen. Tassla verkar må bra igen så idag var vi iväg och tränade. Hon kopplade av fint i sin bur mellan träningspassen och hon var fin i träningen. Bara lite överladdad först :). Hon var så glad när vi kom till träningslokalen, hoppade och studsade hela vägen in, det var härligt att se.

Eftersom jag missade tävlingsträningen på Göteborgs Hundarena förra veckan så lät jag AK dirigera mig igenom 1:an och omsatte min tävlingsträningsplan som jag hade gjort inför det tillfället idag istället. Jag är väldigt nöjd med planen, den föll i stor sett ut som jag hade tänkt. Tanken var att belöna mycket med lek i början och sedan övergå till tävlingsmässig belöning. Några smågrejer ska jag ändra på till nästa tävlingsträning – som är på fredag om en vecka – men i stort funkade det bra. Hon höll en bra attityd hela vägen och det var huvudfokus.

Lite funderingar och filmsnuttar kring de olika delarna:

1. Jag måste värdeladda mina starter i fotgåendet och ingångarna på plan mycket mer. Jag hade kunnat belöna mycket tidigare här- redan vid ingången. Nu har jag dessutom flera gånger i rad fått informationen att Tasslas fotgående blir ett snäpp bättre om hon är lite mer på tårna. OM vi gör det direkt efter en promenad där hon fått springa och busa upp sig lite, eller om jag lekt innan, så blir det SÅ mycket bättre. Om jag inte gör det så kan det bli så här dåligt:

Dessutom måste vi börja träna språngmarsch, som hon inte kan än. En annan sak som jag behöver träna är att höja värdet på att bara ”hänga på” mig. Att vilja vara vid min sida – det ska vara som en magnet. Handlar också om förflyttningar. Mycket frivillighet är bra i det läget. Behöver få till bättre starter i fotgåendet också. Hon går ut lite just nu.

2. Vi behöver träna ännu mer på ordförståelse. Ingen överraskning men bra att påminnas om. Dessutom så behöver jag komma ihåg att dubbelkommando är bättre än att inte säga något alls om det blir fel.  ;) Hon var på väg att lägga sig men reste sig när hon var nästan nere och stod i stället, på läggande under gång.

3. Inkallningen var superfin! Möjligen kan hon få upp farten lite till, men det kommer nog med avstånd. Och vi har ju behövt lugna det här lite så hon inte ska tackla mig. Ingen tackling idag utan istället en jättefin ingång:

 

4. Bra ställande. Kan möjligen tvärnita ännu mer men det här borde väl vara en 10:a i klass 1?

 

5. Så här långt kommen så övergick jag till tävlingsmässiga belöningar – som funkade bra. Väldigt nöjd med det!

 

6. Apporteringen är jättebra. AK berättade dock att domaren som hon gått tävlingstärning för tyckte att samtliga förare stoppade in apporten i hundens mun, vilket gav neddrag, han ville att hunden skulle sträcka sig mot den mer. Hm, får fundera på hur jag ska lösa det – hon reser sig upp om hon får sträcka sig för mycket. Ett sätt (AK igen) är att hålla ner apporten och sedan säga apport, så som 1:an var förra året. Eller så struntar vi i det och kör bara på det här, det ska ju inte göras mer än en gång på tävling ;).

7. Hopp över hinder är fortfarande väldigt högt värderat för Trasslet ;). Hon tjuvstartar men jag finner mig och säger kommandot samtidigt – eftersom mitt fokus vara att få belöna henne för hoppet. Ska bara träna lite mer stimuluskontroll här.

Träningspasset efter det här gjorde vi en massa ingångar på plan. Det gick bra och hon blev mer på tårna.

Vi gjorde också en platsliggning som inte funkade så bra. Det var mycket störningar idag, med hundar som pep och inte var stilla och med mycket som hände. Tassla verkar bli lite tryckt av det där. Jag behöver träna det mer med hundar som ligger helt stilla. Ett sätt är ju att man tränar en hund i taget. De andra hundarnas mattar eller hussar kan då vara nära sina hundar och mata dem. Fast bäst är ju förstås att få träna med hundar som verkligen kan momentet. Men de flesta av mina träningskompisar har unghundar precis som jag, så det är lite svårt. Jag ska träna det mycket mer hemma, med Totte, och länga tiden till fem minuter, så blir två minuter på tävling kanske inte så svårt.

Sättandet i grupp gick bra dock.

Ja, mycket bra info idag. Härligt med Tassla som är med på allt, fina lilla hund! Nu ska jag göra en ny plan för veckans träning så att vi kan landa i en bra tävlingsträning på fredag. Det ska bli kul!