Häromdagen fick jag värsta aha-upplevelsen!

Jag gjorde de nya gruppmomenten för den internationella klass III (som kommer ersätta nuvarande elit) häromdagen. Jag har haft ont i magen inför dem eftersom hundarna ska kallas in från ligg en och en. Nu gjorde jag i och för sig dem ihop med två ess och därmed två väldigt vältränade hundar, men vilka fördelar det momentet har nu för mig jämfört det tidigare!

Först ska hundarna sitta, medan förarna gömmer sig (i två minuter dvs inte så länge alls). Sedan går man fram och ställer sig tio meter framför hundarna och förarna kommenderar en och en ligg på sina hundar. Därefter STÅR JU FÖRAREN FRAMME, i bara EN minut. Detta är en SÅ stor fördel för både mig och Tassla. Hon kan se mig – då blir hon lugn – och jag kan se henne – då blir jag lugn. ;)

Därefter kommer inkallningen och för mig är ju inte den något problem – så har jag störningstränat sedan hon var liten, dvs att andra kallar in bredvid. KVARSTÅR gör ju förstås en liten nervös känsla av vem som hamnar bredvid – så inte den hunden får för sig att Tassa är en liten tuss som ska förföljas. MEN även med de nuvarande reglerna har jag ju numera (sedan Tassa blev påflugen på platsen) STENKOLL på de som ligger bredvid. Så det får jag fortsätta att ha och ta ansvar för om jag märker att något verkar tokigt. Tio meter ifrån är ju inte så långt ifrån dessutom, det är ju betydligt lättare att ingripa än om man står bakom ett plank liksom.

Ok, bäst hade kanske varit att slippa gruppmomenten … men delar av dem är faktiskt kul.

Så jag blev superpepp och tycker det ska bli roligt att träna vidare på detta!

IMG_7490