Det finns många bra saker med att gå kurs för Siv. En av dem är att man skrattar väldigt mycket. I alla fall jag och mina kurskamrater. Vi skrattar åt oss själva, varandra (snälla skratt ;)), åt våra duktiga och roliga hundar och åt Siv förstås. Siv håller fanan högt när det gäller kreativitet och att tänka ”utanför boxen”. Hon vågar prova en del knasiga och vilda grejer.

Som att låta mig och Tassla gå hela elitprogrammet till exempel… När hon föreslog det så tänkte jag ”kvinnan är galen” men det var ett GENIALISKT drag av Siv. Jag fick belöna hur mycket jag ville och göra det jag behövde för att Tassla skulle klara övningarna (gå baklänges, stå nära eller liknande). Det som först och främst hände var att jag tappade min överdrivna respekt för eliten. Och det var det som var det pedagogiska genidraget av Siv. Jag har aldrig tävlat i elit och tycker att det är mycket som ser svårt ut. Det är så STORT och ALLVARLIGT. :) Men nu vet jag att elitprogrammet inte på något vis är ouppnåeligt. Vi har tvärtom påbörjat alla delar och inget känns omöjlig, tvärtom. (Fast vi måste skärpa till oss när det gäller att träna fjärrens alla skiften, aj, aj!)

Dessutom fick vi ju svar på en massa saker. Vad vi behöver tänka på att ta tag i nu och vad vi har börjat bra med till exempel. Jag var mest impad över att min 8 månader gamla valp klarade att koncentrera sig så länge, även om hon helt klart tacklade av lite på slutet – men hon löste ändå vittringen. :)

En annan väldigt rolig grej vi gjorde var att sätta ihop kedjor av olika ”moment” som inte var direkta tävlingsmoment men som innehöll delar av tävlingsmomenten. Skojkedjor helt enkelt. Uppgiften var att föraren skulle stå på samma ställe hela tiden, och utifrån sin punkt få hunden att göra olika saker. Siv hade ställt och lagt ut en massa saker i hela rummet (apporter, koner, en ruta, ett hinder) och så fick vi sätta ihop små egna program som vi skulle göra. Det var väldigt roligt och vi tvingades att bli lite kreativa i tanken. Det här blev mina kreativa kedjor:

Också här fick jag ju en massa bra information om vad jag kan behöva träna vidare på, med sikte på ”riktiga” moment. Som till exempel att om det ligger en apport på planen så är det en svår frestelse för Tassla. Eller att rutan har kommit att betyda att det är långt ut Tassla ska springa. Eller att hon hoppar inte bara för att det står ett hinder mitt framför näsan på henne… Eller vad de olika orden egentligen betyder.

Väldigt roligt sätt att förnya sin träning på!