Jag har inte tagit upp träningen av fotgående med Tassla för jag har varit fortsatt tveksam till om jag verkligen ska göra det baklänges och i så fall prioritera position framför ögonkontakt. Det kändes inte helt rätt, det kändes omständligt och dumt att arbeta bort hennes vilja till ögonkontak för att få in henne i rätt position vid min sida. Hon är ju så liten så om hon går vid mitt ben och tittar upp kan hon omöjligt se mig i ögonen, vilket hon gärna vill, och då har hon istället velat gå lite längre ifrån mig för att kunna behålla ögonkontakten. Jag tänkte kanske att jag skulle hoppa över baklängesgåendet helt. För när vi går framåt kan hon se mig i ögonen.

Har man en större hund så är det lite enklare att få till en mer exakt position även under baklängesgåendet, utan att förlora kontakt. Så här fin position har Catta tränat in sin Sam i: (Alla fina foton i det här inlägget är tagna av Mia!)

Men så tittade jag på Marias film Från valp till stjärna, kvällen innan vi skulle träffa Maria på kurs. Där visar en tjej med en liten springervalp hur hon har hunden lite framför sig och belönar långt bak, så hunden måste passera förarens knä. Men positionen verkade inte så viktig. Det här tog jag upp med Maria när vi sågs och hon sa att hon i första hand prioriterade attityd och kontakt när hon gör baklängesfot. Hon tyckte inte jag skulle bry mig om positionen men fortsätta att belöna långt bak så att hunden ändå sökte sig ditåt.

Vilken förlösning det blev för hur jag kan träna det! Nu kan jag äntligen börja träna fotgående och känna mig lugn i att det blir bra. Det är det enda moment som jag tvekat inför, allt annat känns som om jag har rätt så bra koll på.

När jag vänder och Tassla och jag går framåt ihop så är hon alldeles för långt ifrån mig, hon går långt ut och lite bakom och liksom smygande, försiktigt. Så vi behöver ändå träna position, förstås. Maria föreslog att jag skulle göra det på två sätt:

– Genom att ha henne stående stilla nära intill mig och belöna nära mitt ben först för att stå så och sedan för att hon följer mig när jag börjar göra en högersväng. I förlängningen ska jag kunna snurra flera varv med henne tight intill mig. Ur det tighta kan vi sedan också börja gå framåt.

– Genom att göra stegförflyttningar åt höger och klicka för att hon flyttar sig intill mig.

Jag har bara tränat vänstersvängar på klossen men gjorde några åt höger på kursen. Maria tyckte dock att jag skulle lägga bort klossen i den här träningen för det går lite för fort, bättre att träna in ståendet stilla intill mig och att Tassla sedan mycket lugnt flyttar baktassarna med stor kontroll åt vänster när jag snurrar åt höger. Så det första jag behövde göra var att lära Tassla att stå. Det har vi nämligen inte tränat alls än (utan kloss). Jag har börjat lära in det med henne framför mig och har raskt förflyttat mig in till hennes sida. Fortsättning följer.

När det gäller attityden så backar vi för fullt nu och jag försöker få upp hennes energi och tempo lite. Hon börjar se lite mer ”på” ut nu. Maria påminde mig om att hon troligen är en hund där jag behöver vara obs på att det inte blir för mycket energi och fart i fotgåendet. Att ha en fin attityd är inte samma som full rulle! Men just nu behöver jag få upp henne lite.

Så det kan vi alltså träna på; positionen och attityden, var för sig. Himla skönt det var att få en bra lösning på det där!

För övrigt så vill jag rekommendera Sivs blogginlägg om fotgående, tryck här så kommer du till det första, sedan kan du följa de 12 (tror jag det minst blev) inläggen som ger FANTASTISKT mycket att tänka på. Jag läste och såg (mycket film) alla i en rad och fick hur mycket tips som helst.

Fotgåendet är det moment som utmanar mig allra mest. Jag tycker det är svårt! Och kul. :0)