När Totte var valp kom han ju inte en endaste gång, ens av misstag, in med grejer till mig. Det började vi ju snabbt jobba på att förbättra på olika vis.

Ett sätt har varit att i vardagen belöna när han kommer med mina skor och andra prylar till mig. Detta började han med som en tigg-aktivitet när jag åt. Jag kunde sitta i godan ro och käka frukost så kom han med sko efter sko från hallen. Och då fick han naturligtvis smaka av frukosten så det lönade sig alltså att hämta fler skor.

Ganska snart började han även med denna aktivitet när jag stod och lagade mat. Så fort jag tar fram skärbrädan och börjar hacka saker så kommer skorna gåendes. Även annat smått och gott som ligger på golvet, en vante eller en strumpa till exempel.

Så alltså; signal för att hämta saker till mig är när jag sitter och äter vid köksön och när jag hackar saker på en skärbräda. :o)

Jag passar samtidigt på att träna Tottes grepp och avlämningar när han kommer med grejerna. Han är riktigt duktig på det nu. Så fort min hand närmar sig grejen och tar i den så håller han hårdare. Håller han hårt och fint så säger jag tack och så får han belöning. Håller han mesigt (sällan nu, alltid innan) så snor jag skon, skrattar retsamt och släpper den på golvet. Då plockar han snabbt upp den och håller hårdare denna gång.

Ibland får han också kampa lite med skorna, om det är mina fulskor :o).

Mina vovvar får alltid ta det som ligger på golvet men inte på borden eller bänkarna. Totte bryter i och för sig ibland emot den regeln, i alla fall när det gäller bänken i hallen, där det ofta ligger trädgårdshandskar eller mössor till exempel. Anledningen att han bryter emot den är förstås att jag har belönat det…

Dacke var rolig för han såg ju hur Totte levererade sko efter sko så till slut tog han efter :O). Han kunde tyvärr börja gnaga på skorna ibland när han glömde bort sig så det var alltid lite nervöst när vi hade gäster och även Dacke började bära på skor. Men mer än en gång har vi suttit och ätit med våra gäster när Totte kommer springande glad i hågen med gästens sko. Tur då att han faktiskt har ett försiktigt grepp; vi har hitintills inte behövt betala skadestånd :).

OM jag av någon anledning (tex att jag vill äta i fred eller att alla skor inte får plats bland matvarorna ;0D) inte vill leka den här leken så ber jag bara Totte lägga sig och belönar honom sporadiskt för att han ligger stilla vid mina fötter.

Sex skor, en rulle hushållspapper och ett par skyddsglasögon blev fångsten vid tillagningen av dagens lunch!