Detta med att utfodra sin hund på rätt sätt är som att ge sig in i en mycket tät och snårig djungel.

Jag föredrar att skaffa mig någon eller några erfarna och kompetenta djungelguider. Och att lyssna på andras erfareneheter av att ta sig igenom djungeln. Och lägga ihop det jag hör med mina egna iaktagelser – och erfarenheter – och sedan testa vad som funkar för min hund. Men jag hade önskat att det fanns enkla svar!

Totte har ju två problem som i kombination gör det hela mycket mer besvärligt; allergi OCH magproblem. Det vill säga; om det nu ÄR två problem… Troligtvis hänger dem ihop. Saker och ting gör ju ofta det.

När jag lyssnar på vänner och bekanta som haft allergi- och/eller maghundar så landar de i stort sett alltid på samma ställe: Torrfoder går bort. Färskfoder kommer till.

Men det verkar inte kunna vara vilket färskfoder som helst heller, för stärkelserik och proteinrik mat verkar kunna ställa till det till exempel. Vissa hundar verkar tåla vissa proteiner bra men inte andra. Någon verkar tåla potatis men inte ris…

Jag minns när Dacke fick problem med magen när han var ung och hur vi försökte byta foder men inget hjälpte. Tills vi började barfa honom. Det i sig var en halv vetenskap och vi stod i timmar och kokte grönsaker och malde kött och ben. Jag glömmer aldrig en mörk natt då vi stod med motorsågar, pannlampor och svarta sopsäckar i djupaste skogen och sågade upp en halv älg. Men allt slit lönade sig – frisk blev han. Så småningom kunde vi gå över till ett färskfoder som funkade bra på honom, med lite ben som komplement.

Jag vill inte dit igen. Jag orkar inte stå och mala mat och hacka grönsaker och slafsa med en massa äckligt rått kött (jag är vegetarian). Dock verkar kunskapen kring det här med vad bra mat är för en hund, ha utvecklats lite. En del barf-råd verkade ju rätt galna – man gav hela kycklingvingar där hunden skulle krossa benen själva innan den svalde, till exempel. Dacke var ju tvungen att kräkas upp de där benen efter en dag och hur bra var det att kräkas var och varannan dag? Inte så bra för en hund med magkatarr, kan man tycka… (Jag skaffade en köttkvarn som kunde mala ner dem istället).

Det hade ju varit skönt om det fanns en väl dokumenterad vetenskap kring detta ämne. Så det hade varit lättare. Men det här verkar vara ett tämligen outforskat område. I alla fall är det väldigt svårt att hitta vetenskapliga studier på detta ämne, jag tar gärna emot tips!

När jag kollar runt på internet så verkar det nästan vara två läger, om man vill hårdra det lite, som strider om vem som har rätt, och som är arga på varandra. Torrfoderproducenterna och färskmatförespråkarna.

Vetenskap kan ju som sagt vara bra :), men man får inte glömma att som man frågar får man svar. Det ställs inte alltid rätt frågor, eller bara ett begränsat antal frågor. Och om det finns liten eller väldigt begränsad vetenskap på ett område så kan det vara riktigt dumt att lyssna okritiskt (det är det väl iofs alltid).  Då blir det ju lite svårt att omsätta vetenskapen i praktiken. För det är ju till praktiken vi vill; hur ska vi bäst att utfodra våra hundar?

Alltså; återstår erfarenhet. Och det är då det blir intressant att lyssna på dem som har lång erfarenhet av utfodring av hundar. OCH det är här det blir lite spännande. Personligen dras jag till dem som utforskar och ifrågasätter det redan kända, det accepterade, det normativa. De som tänker utanför boxen. Det är liksom där utveckling sker.

Det är en djungel, som sagt. Jag försöker tillkalla mitt sunda förnuft. Jag har i mitt halvlånga liv haft otroligt god hjälp av att tänka helhet och att tänka utanför ramarna. Jag har god erfarenhet av alternativ medicin till exempel. Och av vad bra mat kan göra för hälsan.

Men jag är långtifrån en expert. Så jag måste lyssna på andra. Just nu lyssnar jag en hel del  på två kvinnor som verkar ha något intressant att säga om utfodring av hundar. Och de kommer säkert leda mig vidare till att lyssna på andra.

Dels är det Anne-Li på Hundapoteket. (Tipstack till Marie som kommenterade ett tidigare inlägg!)Hon har rekommenderat mig att testa foderkombon vom och ris (med tillskott som kalk och Standardt Immun). Läs gärna Anne-Lis blogg och hennes artiklar, särskillt denna som kopplar ihop klåda och magproblem: http://helahunden.wordpress.com/2011/11/07/klada-ett-magproblem/ och denna: http://helahunden.wordpress.com/2011/10/17/spannmalsfritt-och-artanpassat/som handlar om vad stärkelse gör med tarmfunktionen (klistrar!). Tänkvärt!

På ett liknande spår är Lena på GG hund och katt. Lena är kvinnan bakom fodret Standardt. Jag bodde i många år granne med GG och hade klickerkurser i affären, så jag vet att foder och näringslära för hund är ett område som ligger den kompetenta personalen varmt om hjärtat.

När Totte återigen blev dålig i magen i lördags morse (kräktes rosafrägat skum och hade diarré) så fick jag panik. Båda dessa kloka kvinnor kunde lugna mig lite (båda ger gratis råd kring utfodring). Lena är också inne på vom och ris-spåret, med lite andra proportioner än de som Anne-Li föreslog. Lena har dessutom lagt till lite, lite rivna, kokta morötter i kosten. Just nu följer jag det rådet, så får vi se.

Som Anne-Li skrev; ”Ibland får man bara prova”. Båda sa dessutom, med lite olika ord; ge inte upp, det ska gå att få ordning på det här.

Jag håller fast vid de orden. Som en skeppsbruten vid en livboj.